Ingredientul pe care nu ar trebui să-l mai pui niciodată în ciorbă. Dr. Radu Țincu: Este foarte toxic!

Un ingredient folosite frecvent de gospodine la prepararea supelor sau care este prezent în diverse alimente de pe rafturile supermarketurilor este extrem de toxic pentru organism.

30 mart. 2024, 10:00
Ingredientul pe care nu ar trebui să-l mai pui niciodată în ciorbă. Dr. Radu Țincu: Este foarte toxic!

Dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă și Toxicologie, a explicat în podcastul lui Damian Drăghici cât de toxice pot fi unele condimente, adesea folosite de gospodine în bucătărie. Este vorba despre alimentele care conțin monoglutamat de sodiu (E621), o substanță aditivă alimentară cunoscută și sub denumirea de MSG (glutamat monosodic). Se găsește în produse precum Vegeta, Delikat, chipsuri, pate, diverse sosuri și chiar dacă oferă un gust bun mâncării, el este un neuroexcitator, potrivit spectacola.ro.

Citește și: Ciorbă de fasole grecească. Fasolada, o rețetă care îți ajută imunitatea

Utilizarea MSG-ului în alimente a stârnit unele îngrijorări legate de efectele sale asupra sănătății. Unele persoane au raportat simptome precum dureri de cap, greață sau senzații de arsură în gât după consumul de alimente care conțin MSG.

„Glutamatul este foarte toxic pentru că este un neurotransmițător. El va ajunge să moduleze activitatea organismului și o modulează în sens excitator, produce excitație peste tot. Această excitație în exces face rău din doua perspective. În primul rând, intensificarea proceselor metabolice la nivel cerebral. Dacă este consumat, glutamatul va activa funcțiile cerebrale, dar le va activa prin distrucție pentru că intensifică metabolismul atât de mult încât apare stresul oxidativ.

Apariția stresului oxidativ la nivel cerebral va duce la lipoperoxidarea celulelor nervoase și această lipoperoxidare va crea mici cratere în peretele celulei și celula fie va începe să piardă din interior apă și substanțe, se stafidește și moare, fie începe să primească apă din exterior, se umflă, edematizează și pocnește.

Citește și: Rețetă de ciorbă de urzici, perfectă pentru perioada postului. Ingredientul secret pe care bucătăresele omit să îl pună în oală. Îi dă un gust special

Deci glutamatul, din perspectiva asta, este un neuroexcitator. Întotdeauna trebuie să știm că organismul este afectat, cel mai frecvent, de preponderența neuroexcitației sau excitației, în general. Orice chestie care produce această intensificare metabolică vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială.”, a spus dr. Radu Țincu în podcastul lui Damian Drăghici.