Radu Țincu respinge varianta că Omicron dă forme ușoare: „Nu în țara noastră! E un joc mult prea periculos!”

Cei mai mulți specialiști sunt de acord că varianta Omicron va deveni dominantă în România în perioada următoare. Estimările INSP prognozează 25.000 de cazuri pe zi la jumătatea lunii ianuarie.

02 ian. 2022, 10:10
Radu Țincu respinge varianta că Omicron dă forme ușoare: „Nu în țara noastră! E un joc mult prea periculos!”

Există un lucru, însă, în privința căruia nu sunt toți de acord. Medicul de Terapie Intensivă Radu Țincu susține că nu ar trebui să fim atât de optimiști că Omicron e o variantă mai blândă a Covid fiindcă acest lucru ar putea să nu se aplice în România.

„Este mai bine să încerci să previi decât să aştepţi să vezi ce se întâmplă. Ar fi un joc mult prea periculos”, a avertizat medicul.

„Ştiind din experienţele variantelor precedente că după o perioadă de două-trei săptămâni de circulaţie a unei variante în spaţiul european, ea devine dominantă şi în ţara noastră, cel mai probabil avem o transmitere intracomunitară, însă în acest moment suntem la începutul transmiterii intracomunitare, avem o transmitere intracomunitară nu foarte accelerată, ceea ce permite autorităţilor să implementeze anumite măsuri care să prevină o creştere exponenţială a numărului de cazuri, aşa cum se întâmplă în Franţa, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, sau Marea Britanie, cu peste 180.000 de cazuri pe zi. Însă, în mod evident, până la jumătatea lunii ianuarie vom avea o transmitere comunitară a Omicron şi ea va deveni dominantă şi în România”, a explicat medicul Radu Ţincu la Digi24.

Radu Țincu face aceste precizări în contextul în care România a înregistrat deja 49 de cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron în ultima zi a anului trecut la Institutul Matei Balș. În total, până acum sunt 92 de cazuri de Omicron în România.

INSP prognozează 25.000 de cazuri pe zi la jumătatea lunii ianuarie.

„Sunt prognoze foarte reale, pentru că au la bază calcule matematice de predicţie. Ştim că varianta Omicron se transmite mult mai repede, avem însă şi o parte bună a acestei situaţii. Din datele pe care le avem din Marea Britanie şi din vestul Europei, Omicron produce forme uşoare de boală. Marea Britanie chiar a dat ieri publicităţii un raport care spune că varianta Omicron reduce necesarul de tratament al pacienţilor cu 20-25 la sută şi reduce riscul de spitalizare cu până la 45-50 la sută, ceea ce arată că Omicron determină forme blânde de boală”, a spus Radu Ţincu.

Radu Țincu a avertizat, însă, că România are o particularitate faţă de ţările din Vest, aceea că nu avem un grad suficient de populaţie vaccinată, astfel încât datele de acolo nu sunt reproductibile în totalitate în ţara noastră.

Citește și Alexandru Rafila: Primele luni ale noului an se anunță dificile, pandemia nu a trecut. Lucrez împreună cu colegii să depășim repede această perioadă

Citește și Octavian Jurma aruncă bomba la început de 2022: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare, cum ne apărăm de valul 5 al pandemiei