Radu Țincu: „Sper să fim nevoiţi să declarăm stare de urgenţă sanitară în Bucureşti”

Medicul Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca, invocă riscul declarării urgenței sanitare în Capitală din cauza rozătoarelor și a gunoaielor din Sectorul 1.

18 iun. 2021, 22:22
Radu Țincu: „Sper să fim nevoiţi să declarăm stare de urgenţă sanitară în Bucureşti”

Radu Țincu a comentat situaţia gunoaielor din capitală. „Toate aceste deșeuri menajere care sunt lăsate pe străzi, la temperaturi din ce în ce mai ridicate, vor fermenta și vor fi contaminate cu microorganisme. Microorganisemele vor fi preluate de rozătoare sau de animalele străzii și vor putea fi transmise ulterior către oameni. Marile epidemii din istorie au apărut când rozătoarele au fost un vector pentru aceste infecții către populație. Sper să nu ajungem în situația în care să declarăm o urgență sanitară în București”, a declarat Radu Țincu, potrivit Digi24.

Criza gunoaielor s-ar putea extinde şi la alte sectoare din Bucureşti
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, marţi, că nu-şi doreşte să ajungă în situaţia de a trebui să ia măsuri de urgenţă în problema gunoaielor din Sectorul 1.

„Nu ne dorim să ajungem într-o situaţie în care să trebuiască să luăm măsuri de urgenţă. Acumularea necontrolată de gunoaie în Sectorul 1 poate să ducă acolo. A existat o solicitare din partea Primăriei Sectorului 1, noi urmărim în continuare situaţia. Am solicitat organelor în drept – DSP şi Garda de Mediu – să monitorizeze constant şi să ne raporteze în timp real”, a explicat Stoica, care a participat la întâlnirea cu factori implicaţi în domeniul salubrităţii în Sectorul 1, care a avut loc, marţi, la propunerea preşedintelui PNL Sector 1, Sebastian Burduja.

În opinia Prefectul Capitalei, o soluţie amiabilă este dificil de găsit. „Am văzut că există diferenţe destul de mari între Primăria Sectorului 1 şi prestator cu privire la modul în care privesc acest contract, deci, este destul de corect să afirmăm că în următoarea perioadă o soluţie amiabilă este dificil de găsit, de aceea concentrarea a fost pe o soluţie temporară, care să deblocheze lucrurile şi am identificat împreună cu prestatorul punctele de blocaj şi împreună cu Sectorul 1 şi acţionăm pentru rezolvarea acelor puncte de blocaj. De asemenea, am încercat şi să apropiem punctele de vedere ale celor două părţi şi am avut şi ieri o sesiune de discuţii între părţi. Opiniile şi poziţiile sunt destul de îndepărtate, drept pentru care rămânem la soluţiile temporare”, a adăugat Alin Stoica.

Problemele se țin lanț de centrul Capitalei! După gunoaie și șobolani, bucureștenii se confruntă cu o nouă situație: străzi și trotoare distruse sau pline de gropi