Raed Arafat, anunţ despre cum vor putea ieşi pensionarii din case în vreme de coronavirus. „Vor veni anumite adaptări”

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, sâmbătă, la #romaniatv" că "vor apărea adaptări" în privinţa regulilor pe care le vor trebui să le respecte persoanele de peste 65 de ani odată cu relaxarea măsurilor după 15 mai. Secretarul de stat în Ministerul de Interne a reamintit că măştile de protecţie vor deveni obligatorii şi va trebui să respectăm regulile de distanţare socială pentru ca persoanele vârstnice, considerate vulnerabile, să nu se îmbolnăveaescă de COVID-19, boala infecţioasă provocată de noul coronavirus.

RomaniaTV.net
25 apr. 2020, 20:27

Într-o intervenţie telefonică la România TV, Raed Arafat a explicat că relaxarea restricţiilor va fi realizată după 15 mai în mod gradual. 

„Nu s-a relaxat nicio măsură. Nu suntem în faza în care să facem acest lucru, iar efectul poate să fie întârzierea măsurii de relaxare care sunt intenţionate după 15 mai.

S-a vorbit despre anumite aspecte despre micarea individuală, adică să ieşi individual, să te duci într-un parc. Asta va fi dacă situaţia se îmbunătăţeşte şi încep să scadă cazurile”, a menţionat şeful DSU.

Secretatul de stat în Ministerul de Interne a avertizat că „încă sunt multe cazuri în secţiile de Terapie Intensivă. Din păcate, vom vedea decese care provin din secţiile de Terapie Intensivă”.

„Faptul că a scăzut numărul cazurile nu se un semn că scad cazurile. Trebuie să fie o scădere susţinută. Încă e devreme. Încă nu este momentul să ne gândim că suntem în afara pericolului”, a menţionat Raed Arafat.

Şeful DSU a amintit că a avut o discuţie cu medicii români, trimişi în Italia, pentru a îngriji bolnavi de coronavirus. 

„Cea mai dficilă situaţie e când Terapia Intensivă devine plină şi nu mai destul ventilatoare, destul personal. Dacă nu respectăm regulile şi ne creşte brusc numărul de pacienţi din ATi, o să ne confruntăm cu situaţii foarte similare cu cea fost în Italia şi Franţa şi o să crească numărul deceselor.

Cum să se protejeze pensionarii de coronavirus

Raed Arafat a explicat că, chiar şi în situaţia relaxării restricţiilor, vor rămâne măsuri pe care pensionarii va trebui să le aplice.

„Virusul va ajunge în jurul nostru, adaptându-ne modul de viaţă. Anumite măsuri de distanţare trebuie să rămână, alături de protecţie a persoanelor vulnerabile trebuie să rămână, dar asta nu înseamnă că vârstnicii trebuie să stea acasă închişi pe viaţă. Acest lucru nu se poate să se întâmple.

Vor veni recomandări din partea specialiştilor pentru a sprijini vârtnicii să se protejeze, dar va intra în responsabilitatea lor să se protejeze în baza acestor recomandări.

Măsura care acum se aplică ca vârstnicii să nu iasă decât două ore din casă, asta nu poate să fie o măsură permanentă.
Vor veni anumite adaptări”, a afirmat dr. Arafat.

Cât mai durează distanţarea socială

„Măsurile de protecţie vor trebui să continue. Chiar dacă vor fi măsuri de relaxare, populaţia trebuie să se protejeze în continuare.

Birourile open space trebuie să aibă nişte reguli. Se lucrează la recomandări care vor fi date firmelor.

Dacă te duci la bunici, te duci cu mască şi trebuie să respecţi distanţa şi anumite reguli”, a menţionat Raed Arafat la România TV.

Noi decese în România din cauza coronavirusului. Bilanţul morţilor a ajuns la 601