Raed Arafat, anunţ despre noile restricţii: „Se pot interzice unele activități”

România se pregăteşte de noi restricţii în această săptămână, iar certificatul de vaccinare devine foarte important pentru multe activităţi. Raed Arafat a explicat care sunt mecanismele care stau în spatele deciziilor.

15 sept. 2021, 09:20
Raed Arafat, anunţ despre noile restricţii: „Se pot interzice unele activități”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat la ce restricții se pot aștepta românii, odată cu creșterea numărului de infectări cu COVID-19, în valul 4 al pandemiei. Raed Arafat a explicat mecanismul de carantinare a localitatilor in care exista o rata de infectare crescuta dar si masurile luate in vedere pentru limitarea focarelor COVID-19.

„Noi avem în Hotărârea de Guvern unele praguri care sunt prestabilite, și asta că să ușureze luarea deciziilor de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. De exemplu, la Satu Mare a fost un număr de localități în care a crescut incidența semnificativ. Dar nu este suficient numai creșterea incidenței. Există un mecanism de calcul stabilit de INSP.

Raed Arafat face lumină în cazul vaccinării obligatorie: Dacă nu va fi imunizare în instituțiile cu expunere publică, vom avea cel puțin testarea periodică
DSP face acest calcul, dacă trece de 60 de puncte, înseamnă că este propunere de carantinare. Se face propunere de carantinare către INSP care o avizează. Ulterior se discuta în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și dacă se menține în comitet carantinarea localităților, atunci se emite ordinul pentru carantinare.

La acest moment avem șase localități în județul Satu Mare și o localitate în județul Sibiu care au fost carantinate prin această modalitate.

Nelu Tătaru: „Avem o oboseală pandemică, trebuie respectate restricţiile şi vaccinată populaţia”
Până la carantinare, există alte măsuri. Există măsurile care se iau pe limitarea numărului persoanelor care participa la unele activități. Începe numărul să scadă, cu cât crește incidența. Poate interzicerea unor activități. Sau se permite participarea la ele cu condiția să prezinți certificatul verde.”

Întrebat despre detectarea tulpinii contagioase Delta, Raed Arafat a răspuns că: „Secvențierea se face în laboratoarele care pot să facă secvențiere. Una e secvențierea, alta e testarea antigen sau PCR. Testarea antigen sau PCR spune că persoana e pozitivă, dar nu spune cu ce variantă. Se face prin sondaj secvențierea și ne arată care e varianta. Asta se face în laboratoare și nu are treabă cu testul de pozitivare”.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că, în perioada următoare, creşterea cazurilor de COVID-19 se va menţine şi nu se întrevede o posibilitate de stagnare, menţionând că unul din doi români nu are niciun fel de protecţie la boală. Gheorghiţă a declarat că de la un caz Delta se poate ajunge, în două luni, la 390.000 de persoane infectate.