Raed Arafat anunţă că 20 de medici din Republica Moldova vor fi trimişi să aibă grijă de bolnavii COVID din România

Raed Arafat a anunţat în cadrul conferinţei de presă de la Ciolpani că 20 de medici din Republica Moldova vor ajunge în România pentru a îngriji bolnavii de coronavirus.

15 oct. 2021, 15:32
Raed Arafat anunţă că 20 de medici din Republica Moldova vor fi trimişi să aibă grijă de bolnavii COVID din România

Raed Arafat a anunţăt că vineri, 15 octombrie, Republica Moldavo s-a oferit să trimită 20 de cadre medicale în România pentru a-i ajuta pe medicii români să trateze bolnavii de covid-19.

Raed Arafat: Republica Moldova trimite 20 de cadre medicale în România

Potrivit şefului DSU, cele 20 de cadre medicale vor fi trimise la Leţcani, pentru a avea grijă de bolnavii infectaţi cu coronavirus.

„Am primit prin Ministerul De Externe oferta Republicii Moldova de a trimite cadre medicale. În urma consultărilor cu domnul preşedinte, cu domnul prim-ministru şi cu domnul ministru al Sănătăţii s-a decis acceptarea acestei oferte. Vor fi 20 de cadre medicale şi vor fi trimise chiar la Iaşi, la spitalul Leţcani. Urmează să fie emise documentele temporare de practică medicală. Este vorba despre medici şi asistenţi medicali. Urmează să ajungă colegii din Moldova pentru a-i ajuta pe colegii din Iaşi în îngrijirea pacienţilor infectaţi cu covid”, a declarat şeful DSU la conferinţa de presă de la Ciolpani.

În prezent, la spitalul de la Lețcani sunt internați 41 de pacienți, dintre care 11 la ATI.

De asemenea, şeful DSU a anunţat că 396 de ventilatoare din depozitele Unifarm vor fi transferate de urgență, gratuit, către Departamentul pentru Situații de Urgență, de unde vor ajunge în spitale.

Potrivit lui Raed Arafat, peste 5.600 de flacoane de Tocilizumab vor ajunge în România.

„Firma producătoare Roche a anunțat astăzi Ministerul Sănătății că va livra în România 5.670 de flacoane de Tocilizumab, medicament pe care autoritățile nu au reușit să îl găsească de cumpărat nici prin Mecanismul european de protecție civilă, astfel că s-a discutat direct cu firma care în produce”, a precizat Raed Arafat.

Numărul ambulanțelor din București a fost suplimentat semnificativ în ultima perioadă, cu aproximativ 30-40%, inclusiv pentru testări, mai spune șeful DSU.

Aproape 16.000 de cazuri noi de COVID-19, mai mult de 3.000 fiind în Bucureşti. De asemenea, 365 de decese raportate, inclusiv al unu copil de 13 ani. Peste 1.700 de pacienţi la ATI, 442 de copii cu COVID-19 în spital, 38 dintre ei fiind la ATI, este bilanţul celor 24 de ore.

Până astăzi, 15 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.430.475 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 5.232 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.220.953 de pacienți au fost declarați vindecați.

Citeşte şi CNSU a aprobat golirea stocurilor UNIFARM pentru pacienţii Covid

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.828 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 295 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 41.130 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 14.10.2021 (10:00) – 15.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 365 decese (182 bărbați și 183 femei), dintre care 2 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

De asemenea, 1.729 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. La  nivel național, la acest moment este disponibil 1 pat liber ATI, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Citeşte şi Raed Arafat, somat de Ministerul Sănătăţii să ceară ajutorul UE pentru tratarea bolnavilor de covid cu anticorpi monoclonali

Alţi 12 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus vor fi transferaţi în Ungaria

Potrivit ministerului Sănătății, cinci pacienţi intubaţi vor fi transferaţi în centrul universitar din Debrecen, iar alţi şapte – doi intubaţi şi cinci cu necesar de oxigen – vor fi internaţi în centrul universitar din Szeged.

„Toţi pacienţii se află în stare stabilă, sunt transportabili şi sunt internaţi în unităţile de primiri urgenţe ale unor spitale din Bucureşti şi din ţară”, precizează sursa citată.

România a început săptămâna trecută discuţiile cu autorităţile din Ungaria în vederea transferării pentru tratament a unor pacienţi COVID aflaţi în stare gravă.