Raed Arafat anunţă că nu vor fi contractate toate testele pe bază de salivă care ar fi necesare în şcoli: Vrem să vedem utilizarea lor şi consumul lor

Raed Arafat a făcut câteva precizări privind achiziţia testelor pe bază de salivă pentru şcoli. Şeful DSU a declarat că iniţial nu se va contracta toată cantitatea necesară care a fost discutată, ci se va aştepta să se vadă utilizarea şi consumul lor.

19 nov. 2021, 17:27
Raed Arafat anunţă că nu vor fi contractate toate testele pe bază de salivă care ar fi necesare în şcoli: Vrem să vedem utilizarea lor şi consumul lor

Raed Arafat a anunţat în cadrul conferinţei de presă de la Ciolpani că unele firme s-ar putea să întârzie cu livrarea testelor pe bază de salivă necesare pentru şcoli.

Raed Arafat, anunţ despre achiziţia testelor pe bază de salivă pentru şcoli

„IGSU a făcut primele contracte subsecvente. Deja unele firme ne anunţă că s-ar putea să întârzie cu livrarea, o să vedem care va fi situaţia. Nu contractăm toată cantitatea necesară care a fost discutată pentru că vrem să vedem utilizarea lor şi consumul lor. Aici sunt mai multe loturi şi poate IGSU, că ei le contractează şi intră în stocurile care se distribuie la şcoli după asta, vedem după nivelul de utilizare la câte mergem mai departe. Dacă vedem că se utilizează şi se aplică şi este ok, se contractează următoarele, dar dacă nu, aşteptăm să vedem că se consumă ce se cumpără”, a declarat Arafat, vineri, în cadrul conferinţei de presă de la Ciolptani.

Citeşte şi Testele de salivă pentru elevi vor putea fi făcute la şcoală sau acasă. Decizia finală o ia Consiliul de administrație al şcolii sau grădiniţei

Acesta a precizat că spera ca unele companii să nu anunţe că vor avea întârzieri.

„Primele contracte subsecvente au fost semnate şi în mod normal urmează să se livreze în cursul săptămânii care vine. În momentul în care se livrează, urmează noi să le distribuim către inspectoratele şcolare, care le vor distribui la şcoli. Metodologia a fost realizată de colegii de la Ministerul Sănătăţii. Dacă unele companii vor anunţa că o să aibă întârzieri, o să vedem, eu sper să nu ajungem la acest lucru pentru că de fiecare dată când se ajunge la un contract se insistă la companiile respective să fie cât mai serioase posibil şi să participe numai dacă pot livra. Dar vedem că în unele situaţii tot găsim unii care după ce semnează îţi spun: ştiţi, eu am o întârziere în livrare. Se trece la altul şi compania respectivă poate nu va mai putea livra şi se trece la alt contract subsecvent. O să stabilească juriştii pe baza contractelor care există”, a explicat şeful DSU.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei Sorin Ion a precizat, în conferinţa de presă, că şcolile decid dacă testele se fac în unitatea de învăţământ.

„În aceeaşi modificare a ordinului comun s-au făcut precizări suplimentare cu privire la testarea elevilor. După cum bine ştiţi, au fost foarte multe discuţii în spaţiul public despre cine aplică aceste teste şi am să vă citez >. Aşadar, este la opţiunea fiecărei şcoli, în funcţie de specificul sau disponibilitatea cadrelor didactice din acea unitate, fără a se impune acest lucru. (…) În paralel cu modificările la ordinul comun, Ministerul Sănătăţii va publica în acelaşi timp în acelaşi Monitor Oficial şi procedura de administrare a testelor rapid antigen. Nu intru aici în amănunte, sunt termeni mai mult tehnici”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, în 9 octombrie, achiziţionarea a 70 de milioane de teste rapide de salivă pentru depistarea COVID-19 în vederea monitorizării riscului epidemiologic în şcoli.

Citeşte şi Raed Arafat, la întâlnirea cu comisarul european: „Sunt două mecanisme de lucru – vaccinarea și certificatul verde”

 


loading...
Partenerii noștri