Raed Arafat anunţă când se elimină toate restricţiile din România. „Toate semnele arată că mergem spre o situaţie mai stabilă”

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat, miercuri, că majoritatea restricţiilor ar putea fi eliminate din luna martie, iar viaţa în România să revină treptat la normalitate.

02 feb. 2022, 17:47
Raed Arafat anunţă când se elimină toate restricţiile din România. „Toate semnele arată că mergem spre o situaţie mai stabilă”

Reacţia lui Raed Arafat vine după ce Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a anunţat că se așteaptă la revenirea la normalitate de la finalul lunii martie, fapt ce ar implica renunţarea la starea de alertă după aproape doi ani.

Şeful DSU a dat mai multe explicaţii după ce a fost întrebat dacă toate restricţiile vor ridicate începând din luna martie.

„Toate semnele arată că mergem spre o situaţie mai stabilă şi mai bună. Acest val ar putea fi ultimul val semnificativ şi ar putea să urmeze o perioadă mai liniştită. Vedem dacă virusul devine endemic, dacă devine gripă, sunt foarte multe păreri ale oamenilor de ştiinţă.

Se poate că după acest val să revenim cât mai aproape de normalitate şi să vedem dacă după asta mai apare ceva sau apare doar o infecţie uşoara cum este acum cu Omicron care să nu ducă la o presiune mare pe sistemul sanitar.

Semnele sunt pozitive pe termen de 1-2 luni, duc spre ideea ca putem reveni la o apropiere cat mai mare de normalitate”, a declarat Raed Arafat, la Antena3.

Citeşte şi: România ar putea schimba schema de vaccinare anti-COVID-19. Arafat: Dacă virusul devine endemic, ar putea să fie propusă vaccinare anuală

Raed Arafat, despre ridicarea stării de alertă. „Trebuie o stare de normalitate care să nu mai necesite aceste măsuri”

„Normal, sunt speranțe, sunt păreri. Cu cat ne apropiem de momentul lunii martie va fi o analiză şi vedem dacă ne oprim acolo sau mai e nevoie de o prelungire sau nu a stării de alertă.

Rolul stării de alertă e să ne permită să rezolvam anumite lucruri, sunt persoane angajate şi detaşate pe starea de alerta şi dacă se opreşte starea de alertă, aceste lucruri nu vor mai exista, or trebuie o stare de normalitate care să nu mai necesite aceste măsuri”, a menţionat Arafat.

Cât despre renunţarea la certificatul COVID pentru intrarea în mall, şeful DSU a spus că este posibil „să ridicate aceste restricţii”.

„Dacă revenim la o situaţie de normalitate este posibil sa fie ridicate aceste restrictii, da. Si asta ne dorim cu totii. Mereu am fost precaut sa dau date exacte despre ce va fi peste o luna sau doua, ca nu stii cum evolueaza lucrurile, dar putem spune ca in acest moment exista un optimism ca se va reveni cat mai aproape de normalitate. Raman cu o mica rezerva pentru ca pot aparea surprize. Daca ajungem sa nu mai avem nevoie de masca de protectie atunci numai avem alte restrictii de ridicat”

Citeşte şi: Alexandru Rafila, vești bune pentru primăvară: „Vom reveni la normal. Probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”