Raed Arafat anunţă primele măsuri după incendiul de la Ferma Dacilor: „S-a defectat ceva care face parte din sistemul de siguranță, tu ca proprietar ai obligația ca în atâta timp să anunți ISU județean”

Raed Arafat a anunţat principala măsură pe care o va lua după incendiul de la Ferma Dacilor şi a dezvăluit vinovaţii din acest caz.

10 ian. 2024, 23:26
Raed Arafat anunţă primele măsuri după incendiul de la Ferma Dacilor: „S-a defectat ceva care face parte din sistemul de siguranță, tu ca proprietar ai obligația ca în atâta timp să anunți ISU județean”

Raed Arafat a subliniat faptul că unităţile de cazare sunt obligate să aibă aviz ISU, chiar dacă acesta nu este o garanţie a faptului că nu vor exista incendii. Şeful DSU a punctat, de asemenea, faptul responsabilitatea în astfel de cazuri aparţine exclusiv proprietarilor.

Cine poartă vina incendiului de la Ferma Dacilor: „Responsabilitatea principală este a proprietarilor”

În ultimele 3 zile ale anului trecut, au fost controlate peste 500 de amplasamente, au fost închise 10 – hoteluri, pensiuni etc – în mai multe județe. Acum, controalele continuă. După Anul Nou, s-au mai închis 6 de către ISU în diferite județe. Controalele vor continua.

Ce insist la ele foarte mult. Noi vorbim de autorizație. Are sau nu, am zis-o de mai multe ori – autorizația nu previne incendiul, reduce riscul și asigură că toate măsurile pentru reducerea riscului există. Cu toate astea, un incendiu poate să aibă loc.

Dacă ai autorizație, înseamnă că ai sistem de alarmă funcțional, ai sistem de stingere dacă se impune la amplasamentul respectiv funcțional – înseamnă că dacă e fum oamenii aud și evacuează la timp. Dacă nu le ai pe astea – cum s-a întâmplat să nu funcționeze sistemul de alarmare la Ferma Dacilor. Cei care erau acolo, când s-au trezit că e un incendiu la mansardă, era prea târziu. Asta a fost una din probleme.

Citeste si Cristian Popescu Piedone: „La Colectiv, Raed Arafat a refuzat intervenţia ambulanţelor particulare. Mi-a spus că-i strică imaginea”

Din punctul nostru de vedere, oamenii care rulează aceste activități – administrator, proprietar – trebuie să înțeleagă că responsabilitatea principală este a lor. Pompierul vine și face controlul, constată. Dacă e de închis, trebuie să închidă. Asta a fost greșeala la Ferma Dacilor care a dus și la lanțul plecărilor și toate aceste aspecte, pentru că nu s-a închis când trebuia închis.

Pentru asta se redeschide un dosar la Parchet. Pentru că în 2019 premisele închiderii erau acolo în conformitate cu Hotărârea 915. Nu l-au închis. Dar, în alte situații merge pompierul acolo, vede că situația e perfectă, pleacă, controlul e OK, peste două zile ți se defectează centrala de alarmare. Tu ești acolo permanent, pompierul poate că vine peste 6 luni. Ți se întâmplă un incendiu peste o săptămână și începem să spunem că pompierul nu a luat măsuri. Nu, proprietarul n-a luat măsuri […]

Este un grup de lucru, după o discuție cu domnul ministru Predoiu. S-a decis să-l facem până la sfârșitul acestei luni, să venim cu măsuri suplimentare”, a spus Raed Arafat la Digi 24

Cea mai importantă măsură după incendiul de la Ferma Dacilor

Şeful DSU a spus că, de acum înainte, proprietarii de unităţi de cazare vor avea obligaţia de a anunţa ISU judeţean atunci când li se defectează sistemul de siguranță.

„Cea mai importantă măsură pe care o vom propune e următoarea: tu ești proprietarul sau administratorul, s-a defectat ceva care face parte din sistemul de siguranță, ai obligația ca în atâta timp să anunți ISU județean. Se știe că ți s-a defectat centrala de alarmare, sistemul de stingere, ți s-a blocat o cale de ieșire, tu trebuie să anunți astea. 

În al doilea rând, dacă nu poți să repari într-un anumit interval de timp, tu trebuie să te autosuspenzi. Nu ai anunțat, nu te-ai autosuspendat, a venit ISU, te-a prins cu asta, amenda va fi una foarte mare și complementar va fi închis pe o perioadă de timp localul.

Citeste si Raed Arafat, prima reacţie după incendiul devastator de la Ferma Dacilor: „Nu putem avea un inspector de prevenire la fiecare ușă în fiecare minut”

Trebuie responsabilizați odată și odată administratorii și proprietarii.  Noi mergem cu propunerea, domnul ministru o să ia propunerile noastre de la grupul de lucru care include mai multe instituții, nu numai situațiile de urgență, se va discuta în Coaliție, la Guvern, se va decide. Merge pe linie de OUG sau pe propunere legislativă care să treacă prin Parlament”, a mai spus şeful DSU.