Raed Arafat: „Ar trebui să avem în casă provizii pentru dezastre naturale”

Şeful DSU, Raed Arafat, a recomandat românilor, luni, să aibă în case stocurile obişnuite în caz de cutremur sau alte dezastre naturale, spunând că nu are sens să "inducem panică".

14 mart. 2022, 14:12
Raed Arafat: „Ar trebui să avem în casă provizii pentru dezastre naturale”

Raed Arafat, contrar celor declarate de alţi oficiali ai guvernului, cere ca populaţia să aibă provizii. „La acest moment, stocurile obişnuite pe care noi le-am recomandat altă dată pentru dezastre naturale, rămân valabile.

Pentru cutremur sau cum am recomandat pe tot parcursul anului”, a spus, luni, Raed Arafat. Totodată, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), spune că în prezent nu se pune problema unui război în România şi nu are sens că cădem pradă dezinformărilor.

EXCLUSIV | Adrian Chesnoiu, anunţ de ultimă oră despre criza de ulei din Europa. „Suntem pregătiţi cu stocuri. Noi ne producem necesarul în ţară şi nu trebuie să ne panicăm”
„La acest moment, să spunem ca să meargă lumea să se pregătească de război cred că asta a fost explicat şi altă dată… suntem o ţară membră NATO, ideea de a avea război pe teritoriul României la acest moment nu cred că o pune cineva pe masă.

Deci nu are rost să inducem panică, aşa cum a fost în ultima perioadă. A venit ştirea falsă cu benzina, după care s-a încercat cu uleiul. Din fericire, acolo informaţiile au venit rapid şi oamenii nu au picat pradă acestei dezinformări”, a lămurit, luni, medicul Raed Arafat.

Iată ce ar trebui să conțină rezerva pe care trebuie să o ai în casă în cazul unei catastrofe naturale:

– Apă potabilă: câte 2 litri pentru fiecare membru al familiei, pentru mai multe zile. Este indicat ca rezerva să fie schimbată o dată la 6 luni.

– Hrană adaptată nevoilor familiei, neperisabilă: conserve, batoane energizante, biscuiți ori, dacă e cazul, mâncare pentru copii.

– Trusa de prim-ajutor: medicamentele necesare în funcție de nevoile familiei, de istoricul de boală, precum și medicamente de urgență.

– Aparat radio cu baterii de schimb – telefonul și televizorul nu te vor mai ajuta în caz de catastrofă naturală.

– Lanternă cu baterii de schimb.

– Un fluier, în cazul în care va trebui să-ți semnalezi prezența, pentru ajutor.

– Articole de igienă: șervețele umede și uscate, hârtie igienică, pastă și periuță de dinți și alte produse necesare igienei zilnice.

– Pături și haine de schimb.

– Documente (carte de identitate, acte de proprietate).

Raed Arafat: Monitorizarea şi răspunsul la anumite chestiuni inexacte, distorsionate şi în mod intenţionat dezinformatoare este o datorie a noastră, sunt directive europene în acest sens

Secretarul de stat în MAI, şeful DSU Raed Arafat a declarat, luni, într-un briefing de presă, la Guvern, despre platforma pentru combaterea fake-news-urilor, că monitorizarea şi răspunsul la anumite chestiuni inexacte, distorsionate şi în mod intenţionat dezinformatoare este o datorie a instituţiilor statului, existând şi directive europene în acest sens” şi a precizat că o parte din ONG-uri au decis să se retragă după scandalul public, ceea ce este regretabil. Noi avem de gând, de această dată, când apar astfel de dezinformări şi atacuri, să răspundem la ele în mod transparent şi corect, a spus Arafat, precizân că dezinformarea este o armă în aceste momente.

”Dezinformarea este o armă a altora în aceste momente. Noi trebuie să o combatem. Noi nu am trecut la închiderea unor portaluri, dar vedeţi în lume s-au luat unele măsuri, chiar de ţări democratice. (..) Dar o armă folosită în aceste momente, arma dezinformării şi manipulării, trebuie să aibă răspuns imediat ca să putem să oprim orice posibilitate de a impacta negativ societatea şi instituţiile care deservesc oamenii”, a spus Raed Arafat.

Bărbat mort într-o încăierare pentru ulei la promoţie. Scene de groază într-un magazin din Bulgaria VIDEO
”Monitorizarea şi răspunsul la anumite chestiuni inexacte, distorsionate şi în mod intenţionat dezinformatoare este o datorie a noastră, sunt directive europene în acest sens, sunr reguli europene”, a spus Arafat.

Arafat a spus că o parte din ONG-uri au decis să se retragă după scandalul public, ceea ce este regretabil. ”Sunt unii care vor continua, în final vom primi informaţiile date nu numai statului, ci le vor partaja cu toată lumea, şi cu sectorul privat şi cu toţi, ca să poată toată lumea să răspundă. Este un gest transparent, deschis”, a mai spus Arafat, precizând că acolo unde consideră că trebuie ăs răspundă, vor răspunde.

”Din păcate avem experienţă foarte bogată de ce poate să facă o informaţie greşită şi cum modul în care reacţionează populaţia şi în scopul discreditării instituţiilor şi a persoanelor care lucrează. Noi avem de gând, de această dată, când apar astfel de dezinformări şi atacuri, să răspundem la ele în mod transparent şi corect”, a mai afirmat şeful DSU.