La un pas de criza uleiului! Cererea mare de biocombustibili le pune bețe-n roate producătorilor de uleiuri vegetale

Cererea tot mai mare de biocombustibili ar putea genera o foarte mare criză pe piața uleiurilor vegetale. Seceta din Argentina, restricțiile cu privire la pesticide impuse de UE, condițiile meteo extreme și războiul din Ucraina pun presiune pe acest sector.

22 mart. 2023, 12:36
La un pas de criza uleiului! Cererea mare de biocombustibili le pune bețe-n roate producătorilor de uleiuri vegetale

Utilizarea pe scară largă a biocombustibililor ar putea genera o criză a uleiurilor vegetale. Acestea erau utilizate, în mod tradițional, pentru gătit, însă în ultima vreme au început să se popularizeze și pentru propulsarea camioanelor și a avioanelor, ceea ce a „pus paie pe foc” în dezbaterea cu privire la alimente versus combustibil, transmite Bloomberg.

Citește și: Prețul carburanților 22 martie. Continuă să se ieftinească benzina și motorina

La nivel mondial, tot mai multe țări adoptă energia produsă din plante precum soia boabe sau canola și chiar și cea din grăsimi animale, în vederea reducerii dependenței de combustibilii fosili şi emisiile poluante. Astfel s-au creat noi oportunități pentru uleiurile vegetale, cu precădere pentru uleiul de palmier. Acesta este un ingredient omniprezent, dar care a stârnit controverse, fiind prezent și în aluatul de pizza, tăieței instant, ciocolată și șampon.

În prezent, cererea este atât de mare încât producătorii de biocombustibili sunt chiar și în căutarea uleiului de gătit uzat, dar și a produsului rezidual rămas după procesarea uleiului de palmier. Acestea pot fi folosite drept materie primă la producția de biocombustibili. Unele provocări ar putea să apară din cauza planurilor ambițioase cu privire la utilizarea biocombustibililor. Livrările de ulei vegetal sunt deja limitate de război și de fenomenele meteo extreme. Pe de altă parte, Argentina se confruntă cu o secetă gravă care a afectat culturile de soia. Argentina este cel mai maere exportator mondial de ulei de acest fel. Concomitent, în Europa, restricţiile privind utilizarea pesticidelor vor limita însămânţările de rapiţă, iar invazia rusească din Ucraina va reduce exporturile de ulei de floarea soarelui.

Piața de biocombustibili ar putea fi salvată de uleiul de palmier

Thomas Mielke, director general la firma germană de analiză Oil World, susține că piața mondială ar putea ajunge într-o situație de deficit în a doua jumătate a anului, generată de încetinirea producției de ulei vegetal suprapusă cu cererea tot mai mare de biocombustibili.Acesta se declară îngrijorat că obiectivele combinate privind biocombustibilii depăşesc ceea ce poate satisface piaţa mondială de uleiuri şi grăsimi.

Pentru uleiul de palmier acest trend s-ar putea dovedi a fi benefic. Acesta este un produs care în ultimii ani a fost în centrul unor analize atent realizate pe fondul informaţiilor referitoare la defrişarea pădurilor şi utilizarea de mână de lucru obligatorie. Astfel, o parte din cererea de biocombustibili ar putea să se răsfângă acum asupra acestui tip de ulei, susţine James Fry, preşedintele firmei de consultanţă agricolă LMC International Ltd. Totuși aceasta piața ar putea să nu fie suficientă pentru a ține pasul cu cererea.

Obiectivele cu privire la biocombustibili ar trebui să fie unele flexibile şi să ofere loc pentru ajustări temporare în eventualitatea unor şocuri de aprovizionare, susţine Thomas Mielke. Având în vedere importanţa acestor politici pentru întregul lanţ al uleiurilor şi grăsimilor, orice modificări trebuie să fie unele moderate deoarece pot avea un impact devastator, susţine director general la firma germană de analiză Oil World.

Citește și: Blue Air a intrat în insolvență. Tribunalul București a admis cererea companiei