Raed Arafat: Avem medici cu specializări în SUA care s-au întors în România

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat miercuri, în cadrul Galei LSRS, că din anul 2012 şi până în prezent au fost realizate mai multe modificări legislative care să înlesnească întoarcerea în ţară a celor care au studiat în străinătate şi a dat ca exemplu în acest sens medici care au urmat specializări în SUA şi care muncesc deja în România.

08 ian. 2014, 21:31
Raed Arafat: Avem medici cu specializări în SUA care s-au întors în România

„S-au făcut mai multe pentru cei care studiază în străinătate şi care vor să se întoarcă acasă. La sfârşitul anului 2012 am reuşit să trecem OUG prin care recunoaştem studiile de specialitate în medicină din ţări extracomunitare: SUA, Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă. În anul 2013 am reuşit să terminăm şi normele pentru acest lucru şi pot să vă spun că deja avem medici care au terminat specializarea în SUA şi care s-au întors în România. Acest lucru cred că este exact ceea ce aşteptaţi dumneavoastră, să vă întoarceţi acasă, să beneficiem de experienţa pe care aţi câştigat-o, să câştigăm expertiza şi tot ceea ce aţi învăţat afară şi să fiţi parte din sistemul nostru. Nu este nimic de ascuns că întâmpinaţi, cel puţin o parte, şi vorbesc aici de domeniul pe care îl cunosc foarte bine, dificultăţi în a reveni acasă pentru că sunt unii cărora le este frică de voi, nu vă vor. Este clar, nu vă vor pentru că veniţi poate cu idei îndrăzneţe şi cu altă mentalitate. Şi când intraţi în domeniul medical, într-un spital sau undeva şi începeţi să puneţi întrebări sunt unii care poate se simt deranjaţi şi atunci totdeauna vă fac să vă simţiţi că nu sunteţi bineveniţi. De ce nu s-a putut până atunci? Pentru că au existat câţiva ani în care au spus că nu se poate”, a susţinut Raed Arafat, citat de Agerpres.

El i-a încurajat pe tinerii prezenţi la Gala LSRS să se întoarcă în România după finalizarea studiilor în afară şi să ajute cu expertiza acumulată în locurile în care au învăţat.

„Nu numai că avem nevoie de voi, avem mare nevoie de voi să veniţi înapoi inclusiv în domeniul medical, pentru că avem nevoie de suflu nou care să ajute să schimbăm lucrurile, să schimbăm mai ales mentalităţile. Din punctul meu de vedere cred că deja am început să deschidem porţile. Sunt convins că vor fi foarte multe acţiuni care să vă încurajeze să veniţi înapoi şi vreau să ştiţi că o să facem tot posibilul să vă simţiţi bine când veniţi înapoi. Nu este uşor, va trebui să fie o oarecare luptă ca să vă afirmaţi, dar dacă nu sunt lupte şi dacă totul este uşor, ce sens are viaţa? Aşa este mai frumos: când te lupţi şi când câştigi o luptă”, a declarat secretarul de stat.