Raed Arafat, avertizări despre valul 4 al pandemiei: E o perioadă de răgaz, trebuie să ne pregătim!

Raed Arafat atrage atenţia, miercuri după-amiază, şi spune că posibilitatea unui nou val pandemic există oricând.

09 iun. 2021, 16:59
Raed Arafat, avertizări despre valul 4 al pandemiei: E o perioadă de răgaz, trebuie să ne pregătim!

Raed Arafat, avertizări despre valul 4 al pandemiei. Şeful DSU spune că  există o perioadă de răgaz în care trebuie să ne pregătim.

Raed Arafat, avertizări despre valul 4 al pandemiei: E o perioadă de răgaz, trebuie să ne pregătim!

Întrebat dacă are conturat un scenariu în cazul unui val 4, Arafat a răspuns că posibilitatea apariției unui nou val există oricând „prin noi variante, prin diferite metode”, conform Mediafax.

„Se adaptează totul la situația epidemiologică, dacă începe să se agraveze. În acest moment nu avem astfel de scenarii. Noi stăm bine de ceva timp, dar avem o perioadă de răgaz în care trebuie să ne pregătim. Cea mai importantă pregătire este vaccinarea și respectarea regulilor pe mai departe și mai ales pentru cei care pleacă în concediu să își aleagă unde merg. Să nu meargă în zone care sunt expuse, în care nu se știe care e situația pandemică, în zone în care sunt variante despre care se știe, pentru că există riscul să se infecteze și să ducă mai departe”, afirmă șeful DSU.

În ce privește secțiile ATI, Arafat afirmă că acum nu sunt probleme, dar există planuri și „posibilitatea de revenire la nevoie”.

În ciuda relaxării restricțiilor și a mobilității tot mai mari a românilor, autoritățile atrag atenția că pandemia COVID-19 e departe de a se fi încheiat. Un al patrulea val este inevitabil, fiind așteptat în toamna acestui an.

„Ne asteptam la un val 4 si durata si intensitatea valului 4 depind de cat de bine vom fi protejati la nivel de colectivitate. Tocmai de aceea, e important sa intelegem ca nu a trecut aceasta pandemie, virusul este in continuare circulant si riscul tulpinilor virale mutante este crescut, atata vreme cat inca avem populatie susceptibila la boala”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare impotriva COVID-19.

„Acum doua luni, in spitalele mari din Bucuresti erau foarte multi pacienti gravi care stationau foarte mult in Unitatile de Primiri Urgente (UPU). Acum, in spitalele mari din Bucuresti pacientii nu mai stationeaza in UPU, ci daca sunt de terapie intensiva ii preluam imediat. Daca sunt pe sectii si starea lor se agraveaza, avem loc sa ii aducem in terapie intensiva”, a explicat un medic anestezist.

Citeşte şi: Raed Arafat vine şi cu veşti bune. Valul trei, ultimul hop cu restricţii în România: Mai trebuie doar 3-4 săptămâni cu măsuri!