Raed Arafat, bilanțul ninsorilor care au blocat România: ”Sunt 314.000 persoane fără curent electric și sunt probleme cu oamenii care nu vor să-și părăsească mașinile”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerul Afacerilor de Interne, Raed Arafat, a făcut declarații duminică, după ce mare parte din țară a fost blocată de căderi abundente de zăpadă.

26 nov. 2023, 20:13
Raed Arafat, bilanțul ninsorilor care au blocat România: ”Sunt 314.000 persoane fără curent electric și sunt probleme cu oamenii care nu vor să-și părăsească mașinile”

Raed Arafat a declarat că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va trimite în teritoriu generatoare de mare putere pentru a asigura energia electrică, până la restabilirea situației.

Potrivit rapoartelor privind situaţia din ţară, în urmă cu aproximativ o oră au fost confirmate 314.000 de persoane rămase fără curent electric din 412 localități din 12 judeţe din România.

„Există probleme, unde a fost codul roșu care abia să s-a ridicat și vom continua să avem cod portocaliu până cel puțin orele 20:20 până aproape 21:00. Efectele sunt pe mai multe județe. La acest moment drumurile naționale sunt închise în cinci județe și vorbim aici de județele Brăila, Călărași, Constanța, Galați şi Tulcea  și pe 46 de tronsoane din drumurile naționale din 10 județe.

Mesajul dat astăzi de dl. ministru în timpul conferi videoconferințe care a avut loc cu toate județele la Ministerul de Interne este că lumea să evite ieșirea și deplasarea pe drumurile respective până sunt curățate de cei de la CNAIR.

Avem mai multe misiuni în desfășurare pentru scoaterea celor care au rămas blocați pe autostradă sau pe drumurile județene sau naționale.

Citește și: Alertă COD ROȘU de viscol și ninsori puternice în mai multe județe. Circulație oprită pe Autostrada Soarelui, pe A4, pe Podul Brăila și alte drumuri naționale

Din păcate, unii refuză să-şi părăsească mașinile şi pun în greutate activitate colegilor de la ISU și de la celelalte structuri ale Ministerului de Interne și ale Ministerului Transporturilor să-i evacueze către zonele de siguranță, lăsând mașinile acolo până ce drumurile vor fi deschise.

După ce viscolul va fi de intensitate mai mică, cei de la drumuri vor începe să lucreze pentru eliberarea tronsoanelor care sunt blocate din cauza viscolului și din cauza zăpezii.

Mai mult, am mobilizat 13 generatoare electrice de capacitate mare către Constanța și Slobozia în urma unei solicitări venite chiar de la furnizorul de energie electrică, pentru a-i sprijini pentru asigurarea furnizării apei și a energiei electrice în anumite zone esențiale.

Asta este promisiunea de la furnizor, dar s-ar putea să rămână unele zone care necesită o intervenție mai îndelungată și atunci o să încercăm să sprijinim cât putem cu rezerva de generatoare care există, mai ales în zonele care reprezintă un risc să rămână mai mult fără curent, să le sprijinim cu generatoare electrice”, a spus Raed Arafat, şeful DSU, la Antena 3.

Echipamentele urmează să ajungă în următoarele localități grav afectate de codul roșu de viscol:

Județul Constanța:

Loc. Albești – 2 generatoare cu puterea nominală de 630KVA;
Loc. Ciobănița – 1 generator cu puterea de 630KVA;
Loc. Cobadin – 1 generator cu puterea de 400KVA;

Loc. Băneasa – 1 generator cu puterea de 400KVA;
Loc. Costinești – 1 generator cu puterea de 400KVA;
Loc. Ovidiu – 1 generator cu puterea de 630KVA;
Loc. Valu lui Traian – 1 generator cu puterea de 400KVA.

Județul Ialomița:

Municipiul Slobozia – 5 generatoare cu puterea nominală de 400KVA.

„Facem mențiunea că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, împreună cu autoritățile locale rămân într-o continuă stare de supraveghere pentru a asigura gestionarea optimă a situației în zonele afectate. Măsurile ulterioare vor fi luate în funcție de evoluția situației meteorologice și nevoile comunităților din zonele afectate”, scrie Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe Facebook.

Citește și: Constanța a rămas fără apă la robinet din cauza vremii. Zeci de localități nu au nici curent electric