Raed Arafat: Cazurile active cresc. Jumătate din cazurile de astăzi au apărut în Bucureşti, Ilfov, Argeş şi Prahova

Şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că sunt în creştere cazuri active de Covid-19, în prezent fiind aproape 6.000, cele mai multe fiind uşoare. El a precizat că jumătate din cazurile de vineri au apărut în Bucureşti, Ilfov, Argeş şi Prahova.

RomaniaTV.net
26 iun. 2020, 19:00
Raed Arafat: Cazurile active cresc. Jumătate din cazurile de astăzi au apărut în Bucureşti, Ilfov, Argeş şi Prahova

Raed Arafat a afirmat că România a evitat un dezastru şi, în loc să recunoaştem asta, creăm toate premisele să ne întoarcem la dezastru. De asemenea, şeful departamentului pemtru Situaţii de Urgenţă a declarat, vineri, la Digi 24 ca cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla ar fi ca vindecările să fie mai multe decât cazurile nou apărute.

„Cazurile active cresc, care nu sunt vindecate. Acum suntem aproape la 6.000. Trebuie să urmărim şi există date cum cresc cazurile. E clar că o parte din aceste cazuri sunt mai uşoare, majoritatea, o parte sunt grave, dar nu sunt de terapie intensivă, intubaţi. (…) Cea mai bună chestie pe care o vedem este ca vindecările să înceapă să fie mult mai multe decât cazurile noi care apar şi încet, încet cazurile active să scadă. Noi am trecut prin faza asta, am avut-o deja, dar ne-am întors încet, încet şi începe să vedem cazurile active”, a afirmat şeful DSU.

Citeşte şi: Raed Arafat: Românii s-au relaxat, dar au devenit neglijenţi şi nu mai respectă regulile de bază

El a precizat că jumătate din cazurile de vineri au apărut în Bucureşti, Ilfov, Argeş şi Prahova. România ar putea ajunge ca în situaţia altora ţări şi anume cadrele medicale să decidă cine rămâne în viaţă şi cine nu.

„Am ajuns la 100 şi ceva, ne-am obişnuit cu 100 şi ceva câteva zile bune, după care au apărut o dată, de două ori peste 200, după care au apărut o dată, de două ori peste 300 şi suntem la 400 de două zile, să vedem cum este mâine. Dar asta arată că numărul cazurile creşte. Jumătatea cazurilor noi care au apărut astăzi, dacă analiza este finalizată şi corectă, au apărut în patru zone: Bucureşti, Ilfov, Argeş şi Prahova. Nu vorbim de focare, sunt unele focare care au apărut în unele zone, focare majore care apar acum sunt în azilele de bătrâni şi mai apar în spitale sau în anumite zone de industrie, dar totuşi este clar că apare şi transmitere în comunitate. Dacă în aceste trei zone tot cresc cazurile pe zi vedem 20-30-40 de cazuri şi asta trebuie să fim atenţi pentru că aceste cazuri apar mai repede decât se vindecă cazurile care sunt deja în spitale, în izolare”, a explicat Arafat.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: Românii riscă să stea două săptămâni în izolare când pleacă în alte ţări

„La un moment dat, dacă nimeni nu vrea să creadă şi nu vrea să asculte ne rămâne nouă, partea medicală şi partea situaţiilor de urgenţă, o singură soluţie: aşteptăm la spital, ne pregătim, primul venit, primul servit şi să nu uite lumea că vom ajunge la situaţia, nu eu, ci medicii care tratează, cum s-a întâmplat în alte ţări să decidă cine rămâne în viaţă şi cine nu. Sună extrem de cinic, dar este realitatea, asta s-a întâmplat în alte ţări”, a precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a mai spus că nu trebuie încărcat sistemul sanitar.

„Noi unde trebuie să ajungem? Să nu supraîncărcăm sistemul sanitar, dorim ca sistemul sanitar să deservească celelalte probleme toate, dar în acelaşi timp nu vrem să-l supraîncărcăm la Terapie Intensivă şi astăzi 18 pacienţi la Terapie Intensivă la Ploieşti din ce am înţeles sunt cu cazuri de altă natură la Terapie Intensivă după care mai există un număr pe cazuri Covid şi ieri când au avut problema au avut mai mulţi pacienţi non-Covid în Terapie Intensivă decât pacienţi Covid în Terapie Intensivă, dar la un moment dat nu au avut capacitate”, a afirmat Arafat.


loading...