Raed Arafat: Cuantumul pentru dauna morală se va stabili prin legislaţia secundară

În cazul unei acuzaţii de malpraxis, pacientul va plăti o sumă mică pentru mediator, restul urmând să fie achitat de către societatea de asigurare, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, în cadrul unei dezbateri pe proiectul de lege privind malpraxisul.

16 oct. 2013, 10:39
Raed Arafat: Cuantumul pentru dauna morală se va stabili prin legislaţia secundară

„Cifra aceasta se face în comun cu asigurările şi cu pacienţii. Expertul o să fie plătit de către pacient; suma va fi una mică, nesemnificativă. Această taxă va fi stabilită prin norme. Taxa pentru plata expertului nu va fi la fel de mare ca cea de acum, de câteva mii de lei. Va fi una simbolică, plătită de reclamant, şi restul de asigurat”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, cuantumul daunelor morale vor fi corelate cu cele din UE.

„Legea malpraxisului este clară: se plăteşte daună morală. Cuantumul se stabileşte prin legislaţie secundară. Dauna morală este introdusă în lege. Plafoanele se vor mişca, nu vor fi fixe, pe viaţă. Se corelează cu cele din UE”, a adăugat Arafat.

Proiectul de lege privind malpraxisul, pus recent în dezbatere publică, va aduce multe beneficii în primul rând cetăţeanului, pentru că acesta va şti exact care este despăgubirea pe care o cere, întrucât va exista o limitare a nivelului acesteia, susţinea la acel moment ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii va aloca banii pentru aparatura necesară la Spitalul Floreasca