Raed Arafat, despre găurile negre din bugetul Sănătăţii

Bani risipiţi nejustificat pe medicamente, exodul medicilor, corupţia şi mentalităţile învechite. Toate acestea, la un loc, reprezintă cancerul care macină sistemul sanitar din România. Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a vorbit despre aceste probleme, dar a oferit şi soluţii, într-un interviu televizat.

RomaniaTV.net
29 apr. 2012, 14:26
Raed Arafat, despre găurile negre din bugetul Sănătăţii

Raed Arafat a explicat cum, anual, statul risipeşte nejustificat bani pe medicamente de care nu are nevoie. A dat şi un exemplu. Un singur medicament, 160 de milioane pagubă.

„De exemplu, un anumit medicament, nu dau numele, era compensat pentru 3 indicaţii folosite. Din aceste trei indicaţii una era corecta. Una medical nu făcea nici bine nici rău şi una era daunătoare. Eu ştiu că acest medicament consuma în jur la 160 de mil de lei dacă nu greşesc, care e o sumă imensă”, a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

O altă gaură neagră pentru bugetul Sănătăţii o reprezintă fraudele şi corupţia din sistem.

„Am fost implicat într-o comisie care a investigat o anumită chestie şi numai acolo am dat pe mâna parchetului un medic şi o farmacistă unde delapidarea era în sutele de mii de euro. Chiar ieri mă uitam la un lucru. Am găsit mănuşi nesterile. Am găsit o medie generală pe toate spitalele şi am găsit un spital iesit din comun. Celelalte spitale plăteau pe mănuşi pe pereche vreo 3 lei,  2 lei. Şi un singur spital a depăşit 7 lei”, a mai spus Arafat în cadrul interviului.

De la introducerea medicamentelor pe listele compensate şi până la achiziţia echipamentelor medicale, toate sunt supuse presiunilor, a declarat Raed Arafat. Subsecretarul de stat a mărturisit că până şi el a fost ofertat.

„Am fost abordat pentru un anumit medicament. Ştiind ca dacă Arafat îl bagă pe ambulanţele SMURD o să fie luat exemplu şi o să fie folosit pe toate ambulanţele din ţară de primiri urgenţe. Tentativele care s-au facut cu mine „hai acolo, hai să te ducem la conferinţă”, a mai relatat Arafat.

O soluţie pentru aceste probleme ar putea fi o „Poliţie a Spitalelor”, după cum a spus chiar el.

„De exemplu, în Canada eu am participat la o conferinţă unde au prezentat pompos un proiect numit poliţia spitalelor. Erau nişte medici care aparţineau Ministerului Sănătăţii care mergeau şi controlau. E posibil să ajungem la aşa ceva”, a explicat acesta.