Raed Arafat, despre şansele de a mai găsi supravieţuitori sub dărâmăturile din Turcia: „Lucrăm până se decide că nu mai e nevoie. Credem în miracole”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, susţine că echipele de intervenţie din România care au plecat în Turcia vor rămâne să lucreze pentru eliberarea de sub dărâmături a eventualilor supravieţuitori până se va decide că nu mai este nevoie.

09 feb. 2023, 21:15
Raed Arafat, despre şansele de a mai găsi supravieţuitori sub dărâmăturile din Turcia: „Lucrăm până se decide că nu mai e nevoie. Credem în miracole”

Raed Arafat a declarat joi în Vama Albiţa că temperaturile scăzute din Turcia au impact în privinţa şanselor găsirii de supravieţuitori după cutremure, dar că încă mai pot fi găsiţi oameni în viaţă.

„Deja temperaturile scăzute au impact pe zonele de căutare. Am auzit pe cineva întrebând „credeţi în miracole?”. Da, credem în miracole, şi poate totuşi mai reuşim să găsim oameni în următoarele zile, sau copii care sunt sub dărâmături. Vom lucra până la momentul în care se va decide că nu mai este nevoie. Aşa că echipele noastre vor rămâne acolo, bineînţeles cu acordul ministerului şi al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă condus de domnul prim-ministru. Vor rămâne acolo, iar dacă e necesar vom face schimburi până când ni se va spune că nu mai este nevoie”, a afirmat şeful DSU, Raed Arafat, potrivit News.ro.

El a precizat că sunt două echipe din România care sunt deja în Turcia şi lucrează pentru găsirea de supravieţuitori.

Citeşte şi: Autoritățile din Italia au închis mai multe școli și muzee după o serie de 20 de cutremure într-o singură noapte

„Avem cele două echipe sosite. Ultima persoană scoasă în viaţă a fost cu câteva minute înainte de miezul nopţii, un tânăr de 16 ani. S-a lucrat 20 de ore pentru a-l scoate de sub dărâmături de către prima echipă sosită acolo. Acum am întrebat dacă au mai fost găsiţi supravieţuitori în zona desemnată lor. Am înţeles că încă nu, dar echipele de căutare sunt pe teren şi caută în toate clădirile care sunt alocate în zona lor.

Bineînţeles, au câinii care le-au fost puşi la dispoziţie, au echipamentele pe care le au la dispoziţie. În secunda în care au suspiciunea, identifică o persoană în viaţă sub dărâmături, se organizează şi încep să lucreze pe situl respectiv. Poate să dureze ore până scot încă o persoană în viaţă”, a explicat Raed Arafat.

Citeşte şi: Bilanț oficial cutremur Turcia și Siria: Peste 19.300 de morți. Numerele explodează de la oră la oră. Numai un miracol îi mai poate salva pe cei prinși sub dărâmături