Raed Arafat, despre vaccinul anti-COVID-19. La cât timp apare IMUNITATEA

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat că vaccinul împotriva noului coronavirus își va produce efectele în aproximativ o lună de la administrarea primei doze.

21 dec. 2020, 09:15
Raed Arafat, despre vaccinul anti-COVID-19. La cât timp apare IMUNITATEA
Raed Arafat

Raed Arafat, despre vaccinul anti-COVID-19. Raed Arafat a precizat că a doua vaccinare împotriva COVID-19 va fi făcută la trei săptămâni după prima.

Raed Arafat, despre vaccinul anti-COVID-19

„Pe indivizi, pe fiecare persoană, când se vaccinează, pentru a avea imunitate durează cel puțin o lună, o lună și ceva. E prima injecție. La un interval de 21-22 de zile se ia a doua injecție și abia apoi, după câteva zile, putem spune că imunitatea e ok împotriva virusului. În această perioadă, chiar dacă te infectezi, simptomele sunt ușoare”, a declarat Raed Arafat.

Pentru ca vaccinul anti-COVID-19 să aibă un impact major este nevoie să se vaccineze până la 70% din populația României, a precizat şeful DSU.

„Ca să ai un impact național, trebuie să ai un impact mare în populația care se vaccinează, între 60% și 70%. Asta înseamnă ca populația să accepte să se vaccineze. Cel puțin până în vara anului viitor va trebui să respectăm, paralel cu vaccinarea, și regulile de purtare a măștii și cele de distanțare, chiar dacă se vaccinează o parte a populației. Depinde de cantitățile de vaccin care se livrează”, a declarat Raed Arafat.Raed Arafat, două veşti bune pentru români: Cele 3 milioane de teste rapide antigen încep să ajungă în România! Scade numărul cazurilor COVID

Şeful DSU a avut un mesaj şi pentru cei care nu vor sta acasă de Sărbători: „Purtatul măștii și respectarea distanței sunt obligatorii. Ideal ar fi ca turiștii din pensiuni să ia masa în cameră. Așa, nu vă puneți în pericol. Am înțeles că deja unele cabane livrează mâncarea în camere. După cum se știe, mesele comune, petrecerile sau festivitățile sunt interzise”.

Referitor la cei care vor petrece Sărbătorile acasă, Arafat a spus că „reuniunile de familie ar trebui să fie restrânse, să nu fie invitați oameni din afara gospodăriei. De asemenea, îi sfătuiesc pe români să nu primească în case colindătorii”.