Raed Arafat: Există corupţie în sănătate, e un cerc vicios în sistem

Subsecretarul de stat Raed Arafat spune că medicii acceptă să primească bani de la pacienţi din cauza salariilor foarte mici.
Romania TV
10 mai 2012, 12:26
Raed Arafat: Există corupţie în sănătate, e un cerc vicios în sistem

Există corupţie în sistemul sanitar, dar nu se poate spune că e mai mare decât în alte domenii, este un cerc vicios şi trebuie să facem ceva„, a declarat, joi, subsecretarul de stat Raed Arafat, cu ocazia lansării portalului de sesizare a abuzurilor din sistemul medical românesc – MedAlert.ro.

Există un cerc vicios în sistem. Spunem că medicii au salarii mici şi de aceea acceptă bani. Nu pot să afirm că în sănătate este corupţia cea mai mare. Pot să afirm că există şi că trebuie să facem ceva. Prefer să colaborăm cu organizaţii neguvernamentale în acest domeniu, decât să ignorăm problema. (…) Nu putem să ne ascundem şi să spunem că în sistemul de sănătate nu există corupţie. Există şi ea trebuie cunoscută. Mai ales, trebuie să ştim care este dimensiunea acestei probleme„, a mai spus subsecretarul de stat.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a ţinut să precizeze totodată că portalul pentru sesizarea abuzurilor nu trebuie să devină o „vânătoare de vrăjitoare”. „Acest portal nu trebuie să se transforme într-un site în care sunt aruncate informaţii”, a subliniat Arafat.

Potrivit lui Arafat, Ministerul Sănătăţii susţine acţiunea de lansare a portalului şi spune că datele care vor ajunge la specaliştii instituţiei vor fi verificate. „Verificăm şi noi datele primite. Vom putea localiza această problemă. Vom vedea dacă reclamaţiile vin numai dintr-un anumit spital’, a mai spus Raed Arafat.

Prezent, şi el, la evenimentul de lansarea a portalului, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a subliniat că majoritatea românilor s-au confruntat cu corupţia în viaţa de zi cu zi, inclusiv prin plata „la negru” pentru servicii medicale.

Plăţile neoficiale pot dezavantaja semnificativ persoanele sărace şi pot submina sistemele oficiale de plăţi pentru serviciile de sănătate. Cele mai multe dintre sumele plătite neoficial nu sunt declarate, iar calcularea lor este dificilă. Unele persoane au sugerat, însă, că suma plătită de români se ridică la 200 de euro pentru fiecare spitalizare„, a mai spus Gitenstein.

Ambasadorul SUA a vorbit şi despre istoria proiectului MedAlert, acesta fiind parte din iniţiativa Restart România a organizaţiei TechSoup România.

„Restart România este unul dintre cele mai importante momente ale mandatului meu aici, pentru că am văzut români creativi folosind puterea internetului şi a reţelelor sociale pentru a promova transparenţa şi statul de drept în România”, a spus Mark Gitenstein.

Ambasadorul a precizat că a început parteneriatul cu TechSoup România în 2010, printr-o finanţare destinată proiectelor democratice, menită să susţină iniţiativa Restart România.

La evenimentul de lansare a portalului a participat şi Esther Blythe, viceambasador al Marii Britanii în România.

MedAlert este o platformă online prin care pacienţii şi medicii pot sesiza abuzuri, cazuri de corupţie şi malpraxis din sistemul medical românesc. Echipa MedAlert, formată din jurnaliştii Laurenţiu Diaconu-Colintineanu (RFI România), Vlad Mixich (HotNews.ro) şi Sanda Nicola (Digi 24), va prelua sesizările şi va urmări reacţia şi eficienţa răspunsului autorităţilor responsabile, asigurând expunerea în media a cazurilor de corupţie. Portalul se adresează şi jurnaliştilor români care doresc ca articolele lor să se transforme în interpelări adresate autorităţilor.

Portalul este unul dintre proiectele online care au câştigat competiţia Restart România în 2011. Proiectul este sprijinit de Ambasada Statelor Unite şi de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!