Raed Arafat: filmul cronologic al unei demisii de şase zile GALERIE FOTO

Demisia lui Raed Arafat din funcţia de subsecretar de stat din Ministerul Sănătăţii, la 10 ianuarie, a atras după sine un val de numiri şi demiteri, un teatru în direct la televizor, dar şi unul tragic în stradă. Mii de oameni au ieşit în stradă, iniţial pentru a-l susţine pe părintele SMURD-ului. Ulterior protestele de susţinere a lui Raed Arafat s-au transformat în unele antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.

RomaniaTV.net
17 ian. 2012, 14:21

RTV.NET vă prezintă o cronologie a evenimentelor care s-au petrecut în cele şase zile de demisie a lui Raed Arafat.

9 ianuarie. Preşedintele Traian Băsescu a intervenit telefonic la o emisiune de televiziune pentru a răspunde obiecţiilor prezentate de subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, în legătură cu proiectul Legii sănătăţii şi reforma sistemului de ambulanţă. „Vreau să-l atenţionez pe domnul doctor Arafat că acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat în dezbatere publică, cea mai corectă abordare este să se prezinte la ministru cu observaţiile dânsului şi nu să creeze o psihoză publică, că acest guvern, ticălos, de altfel, nu, domnu’ Arafat, vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea la nişte golani privaţi”, a spus Băsescu.

10 ianuarie – Ziua de foc.

1. Subsecretarul de stat Raed Arafat şi-a dat demisia. În cursul după-amiezii de 10 ianuarie, premierul Emil Boc a semnat demisia lui Raed Arafat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.  „Ieşind în afara Ministerului Sănătăţii voi putea apăra sistemul de urgenţă mai bine”, a precizat Raed Arafat. Acesta a punctat câteva idei într-o conferinţă de presă:

  • Timp de trei luni am tras un semnal de alarmă că distrugem ce avem acum bun. Avem un sistem de urgenţă integrat, dar interdependent. Vom ajunge la un sistem vulnerabil, dacă va avea la bază interese comerciale.
  • Am obligaţia să nu tac şi să stau pe loc, în speranţa unui compromis.
  • Nu este prima tentativă de comercializare a sistemului de urgenţă. Foarte multă lume a încercat să se joace cu statutul SMURD.
  • Au existat foarte multe voci care spun că SMURD este ca un ONG. SMURD nu primeşte bani de la Casa de Asigurări.

2. Medicul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași, a fost marţi, la Palatul Cotroceni, unde i-au fost cerute un CV şi informaţii despre tot ce ştie să facă. El spune că nu i s-a propus să preia funcția lui Arafat, deși ”ar fi onorant” pentru el.

3. A plecat Arafat, a venit Ciuhodaru. Deputatul UNPR, numit consilier onorific pe probleme de urgenţă. Ministrul Ritli Ladislau a anunţat că, neavând foarte mulţi specialişti, a hotărât să-l numească în această funcție pe Ciuhodaru. Raed Arafat a declarat, în timpul conferinţei de presă de marţi, în care a explicat motivele deciziei de a părăsi Ministerul Sănătăţii, că Tudor Ciuhodaru, proaspăt numit în funcţia de consilier onorific pe probleme de urgenţă, este cel care a ajutat la distrugerea SMURD în Iaşi.

11 ianuarie.

1. Andrei Georgescu, uns subsecretar de stat în locul lui Raed Arafat. Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR şi numit, marţi, consilier onorific la Ministerul Sănătăţii pe probleme de urgenţă, a venit, miercuri, la Guvern şi i-a prezentat premierului Emil Boc pe medicii Andrei Georgescu şi Vasile Cepoi ca făcând parte din echipa care va lucra la legea privind sănătatea şi serviciile de urgenţă, precizând că posturile lor vor fi stabilite de primul-ministru.

2. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Vasile Cepoi, a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Ministerul are deja doi secretari de stat în funcţie, dar s-a creat un al treilea post, special pentru Cepoi.

12 ianuarie.

1.Tudor Ciuhodaru, dat afară din Ministerul Sănătăţii, după 2 zile. Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, l-a eliberat pe Tudor Ciuhodaru din funcţia de consilier onorific al Ministerului Sănătăţii. Purtătorul de cuvânt al Ministerul Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat  că prin numirea secretarul de stat Vasile Cepoi şi a subsecretarului de stat pe probleme de urgenţă, Andrei Georgescu, echipa care se va ocupa de problemele asistenţei medicale de Urgenţă este completă.

2. Revoluţia lui Arafat la Târgu Mureş: Murim, luptăm, SMURD-ul îl apărăm. Peste 2.000 de persoane au participat, joi seară, în centrul municipiului Târgu Mureş, la un miting de susţinere a lui Raed Arafat. Oamenii au strigat sloganuri împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi au avut pancarte pe care era scris „Solidari cu SMURD”, „Respect pentru Raed Arafat, greaţă faţă de Băsescu”.

13 ianuarie. Vineri seară a început runda de proteste în Capitală. Mai mulţi oameni s-au adunat în faţa Palatului Cotroceni pentru a-l susţine pe Raed Arafat.

14 ianuarie. Seria protestelor a continuat la Palatul Cotroceni. Câteva sute de oameni s-au adunat să-l susţină pe Raed Arafat, însă ulterior protestul a început să capete o altă tentă.

15 ianuarie. Apogeul Protestelor: violenţe foarte mari în Piaţa Universităţii. A fost război în Bucureşti. Protestele paşnice anti-Băsescu au degenerat în violenţe fără precedent după 1990. Zeci de protestatari s-au bătut cu forţele de ordine şi au făcut ravagii în centrul Capitalei. Huliganii au aruncat cu bolovani în jandarmi, au vandalizat magazine, au incendiat maşini şi chioşcuri de ziare. Jandarmii au răspuns în forţă, cu gaze lacrimogene şi focuri de avertisment. Bilanţul pagubelor materiale a fost estimat la aproape un sfert de milioane de euro.

16 ianuarie. Protestele au continuat în Piaţa Universităţii din Capitală şi în alte 10 oraşe din ţară. În total au ieşit în stradă peste 10.000 de oameni. Aceştia au scandat lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale. În cea de-a patra zi de proteste manifestanţii au fost paşnici, jandarmii au luat măsuri de prevenire a violenţelor.

17 ianuarie. Reîntoarcerea

1. Raed Arafat este chemat la discuţii cu premierul Emil Boc şi cu preşedintele, în urma cărora Arafat acceptă să se întoarcă în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi să facă parte din echipa care va redacta textul noii Legi a Sănătăţii. Raed Arafat a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost şocat de susţinerea populaţiei şi de încrederea pe care o are aceasta în doctorul Arafat.

2. Andrei Georgescu, numit în funcţia de subsecretar de stat în locul lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii, a demisionat. El a fost nevoit să recurgă la acest gest după ce Arafat a decis să revină la minister, în urma unei discuţii cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc.

„Consider că am venit într-un moment critic la Ministerul Sănătăţii, cred că am făcut un lucru bun atunci, dar pentru a aplana discuţiile care s-au ivit pe marginea noii legi de sănătate, pentru ca domnul doctor Arafat să fie cooptat în echipa ministerului, am considerat că e mai bine să plec şi să-i las locul medicului Arafat. Că e bine, că e rău, veţi vedea dumneavoastră în următoarele luni. Dar asta e viaţa. Demisia mi-am dat-o înainte de a anunţa premierul„, a spus Georgescu.