Raed Arafat i-a informat pe liderii PNL în ce condiţii pot desfăşura Congresul cu 5.000 de participanţi

Conducerea PNL ar fi adresat deja o primă solicitare Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a putea desfăşura Congresul liberal cu 5.000 de delegaţi în Pavilionul Central al Romexpo.

21 sept. 2021, 18:54
Raed Arafat i-a informat pe liderii PNL în ce condiţii pot desfăşura Congresul cu 5.000 de participanţi

Conform informaţiilor venite din surse liberale, solicitarea liderilor partidului ar fi primit chiar un răspuns pozitiv, doar că aceasta a fost făcută înainte ca Bucureştiul să depăşească rata de infectare de 3/1000 de locuitori, ceea ce este de aşteptat să se întâmple până sâmbătă, când se desfăşoară Congresul, astfel că trebuie refăcută pentru a lua în calcul noile reguli ce vor intra în vigoare automat.

„Conform documentelor cerute în filiale, din totalul delegaților 90% sunt vaccinați. Pentru ceilalți 10% se face test PCR înainte de plecarea din localitate și test rapid la Romexpo. Toți cei care intră stau cu mască”, au declarat surse liberale pentru Europa Liberă.

Secretariatul general al PNL a cerut și un al doilea punct de vedere, luni, de la Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a afla ce se întâmplă dacă explodează numărul de cazuri de Covid.

Responsabili cu organizarea Congresului din partea PNL sunt: Robert Sighiartău și Dan Vîlceanu, care va fi propunerea lui Florin Cîțu pentru funcția de secretar general al PNL. Ei colaborează cu Raed Arafat și Bogdan Despescu.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a răspuns tot luni solicitării venite din partea PNL.

Raed Arafat anunţă condiţiile pentru permiterea accesului la Congresul PNL

Raed Arafat informează PNL că persoanele care urmează să participe la Congres să fie vaccinate, să prezinte un test PCR sau antigen sau să demonstreze că se află în perioada cuprinsă între 15 – 180 de zile de la confirmarea infectării cu virusul.

În cazul în care incidența cumulată la 14 zile, la nivelul municipiului București, va fi mai mare de 3/1.000 și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, accesul la Congres se va face doar prin prezentarea și scanarea Codului QR de pe certificatul digital al UE privind COVID-19, se arată în răspunsul oferit de DSU către PNL.

Sursa citată a cerut un punct de vedere și de la subprefectul Capitalei, Antonela Ghiță, care a preluat atribuțiile de la fostul titular, Alin Stoica. Poziția a fost exprimată în cursul zilei de luni, în jurul orei 12:00.

„Noi nu am primit nici o informare privind data și ora la care se va organiza Congresul. Potrivit actualului cadru normativ, dacă ar fi asimilat unui eveniment cultural, ar putea să se desfășoare cu 2.500 de persoane în exterior, cu condiția să prezinte dovada vaccinării, un test PCR sau a testului antigen sau în spații deschise cu peste 2.500 de participanți, dacă toate persoanele sunt vaccinate. Acesta este cadrul legal și nu suntem în măsură să dăm noi derogări de la nivelul municipiului București”, a precizat subprefectul Capitalei.

Ea a spus că se va informa să vadă câte persoane pot intra la Romexpo, dar că sala nu se poate încadra la instituții de cultură sau spectacole.

„Nu e treaba noastră să stabilim unde va avea loc Congresul sau cu câte locuri pe scaune sau afară. Nu există vreo informație la instituția prefectului despre Congresul PNL. Dacă va veni ceva, vom solicita un punct de vedere Departamentului pentru Situații de Urgență, domnului secretar de stat. Nivelul de reglementare trebuie să fie superior unei hotărâri sau unei decizii luate la nivelul instituției prefectului. E o hotărâre a Comitetului municipiului București pentru situații de urgență a cărei președinție o deține prefectul, nu sunt deciziile prefectului. Comitetul ia deciziile”, a subliniat Antonela Ghiță.

Citeşte şi: Ludovic Orban cere demisia lui Cîţu: „Este vital ca într-un termen cât mai scurt să se pună capăt crizei. Cine culege vânt semană furtună!”