Raed Arafat îi îndeamnă la calm pe români: „Zaporojie este departe, nu există un pericol imediat”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Raed Arafat, transmite un mesaj de calm cu privire la un posibil dezastru nuclear care s-ar produce la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina.

03 sept. 2022, 09:18
Raed Arafat îi îndeamnă la calm pe români: „Zaporojie este departe, nu există un pericol imediat”

Raed Arafat spune că această centrală este situată departe de România şi subliniază că, în cazul unui incident nuclear, nu se pune problema ca populaţia să nu primească ”informaţia corectă cu indicaţiile corecte”.

”La acest moment, ce pot să vă spun, că lumea trebuie să rămână calmă, liniştită, Zaporojie este departe de România şi aici inclusiv din partea CNCAN-ului au fost făcute informări că nu există un pericol imediat, fiind distanţa mare, să fie un impact majori asupra populaţiei din România. Bineînţeles, orice situaţie se evaluează individual, dar aici nu vorbim de ceva care este în vecinătatea României”, a afirmat Raed Arafat, vineri seară, la Euronews România.

El a arătat că în cazul unui dezastru nuclear ”nu se va afla peste 10 zile”, subliniind că ”nu se pune problema” ca populaţia să nu primească ”informaţia corectă cu indicaţiile corecte”.

Potrivit șefului DSU cel mai important lucru la acest moment este să nu existe panică. Oamenii trebuie să nu urmărească pe rețelele de socializare știrile neverificate sau cu sursă necunoscută, pentru că există tendința de a induce populația în panică, fără motiv, prin astfel de mijloace neautentificate.

„Lumea trebuie să urmărească Facebook-ul DSU, al Guvernului, comunicatele CNCAN. Vom anunța prin aceste mijloace, prin comunicate oficiale, ministerul Mediului, Comitetul pentru Situații de Urgență, Ministerul de interne. Sunt mai multe entități care sunt implicate în această eventuală situație și insist că panica nu are rost. Nu este o centrală în eventuala vecinătate a țării. Orice se va întâmpla, va fi destul timp pentru a reacționa și a organiza reacții în modul în care să prevenim impactul asupra populației. Dacă va fi ceva, populația trebuie să aibă încredere că va primi informația în mod transparent din partea autorităților. Există sisteme de înștiințare, de avertizare, cum e Roalert, numai că, la acest moment, nu văd un motiv pentru a-l utiliza. Distanța e mare. Impactul imediat va fi mic, după ceva timp, întârziat”, a declarat Raed Arafat.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, mesaj dur pentru medicii care transferă pacienţii de la stat la privat