Alexandru Rafila, mesaj dur pentru medicii care transferă pacienţii de la stat la privat

Ministrul a subliniat că sunt sisteme sanitare care delimitează clar activitatea în unităţile publice de cea din spitalele private.
Filip Stan
02 sept. 2022, 14:13
Alexandru Rafila, mesaj dur pentru medicii care transferă pacienţii de la stat la privat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vorbeşte despre atitudinea diferită pe care unii medici o au faţă de pacienţii lor atunci când se află într-o unitate sanitară publică faţă de cea afişată în unitatea medicală în care bolnavul plăteşte serviciile medicale în mod direct, catalogând drept ”conflict de interese” faptul că un medic îşi investighează un pacient în spitalul public şi apoi îl chemă pe acesta pentru diverse servicii medicale în zona privată.

Medicii trag un semnal de alarmă! Mușcătura de om este mult mai periculoasă decât cea a unui animal
”E o problemă la care tot ne gândim, sunt diverse dezbateri în zona publică, nu neapărat medicală, dar şi în zona medicală, legat de această combinaţie de slujbe în sectorul privat şi în sectorul public. Cred că lucrurile trebuie, nu ştiu dacă trebuie neapărat separate – adică să spunem ori la public, ori la privat – dar trebuie foarte clar să eliminăm conflictele de interese. Cred că aici este primul lucru. Conflictul de interese, vă dau un exemplu în care un pacient este primit în zona publică şi îndrumat spre zona privată unde practică aceeaşi persoană, ăsta e un conflict de interese în mod evident şi trebuie să găsim resurse să eliminăm acest tip de conflicte de interese fie printr-o legislaţie, fie prin educaţie, prin implicarea organizaţiilor profesionale. E uşor de zis, poate că e mai greu de pus în practică. Eu totuşi nu pot să cred că un om poate să fie lipsit de amabilitate atunci când lucrează în sectorul public şi foarte drăguţ, foarte amabil când lucrează în sectorul privat. Eu nu cred că şi un medic care în sectorul public se poartă urât şi îşi îndrumă pacientul către sectorul privat nu cred că are succes”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, la Euronews România.

Ministrul a subliniat că sunt sisteme sanitare care delimitează clar activitatea în unităţile publice de cea din spitalele private, însă a arătat că, ţinând cont de nevoia de servicii medicale, în România ar fi cel mai probabil greu de luat o astfel de decizie.

”Noi trebuie să facem în aşa fel încât pacienţii care nu au bani, dar plătesc asigurări direct sau indirect (…) să primească servicii medicale de calitate. Ar fi o abordare demagogică să vă spun că peste tot serviciile medicale sunt identice, sau aproape identice”, a adăugat ministrul.

Rafila a spus că managerii spitalelor trebuie să ”imprime” personalului sanitar dorinţa de a pune pacientul în centrul actului medical, el afirmând că, în lipsa empatiei, ”se perpetuează neîncrederea” pacientului în cadrele medicale, fie că este vorba despre medici, asistenţi sau infirmieri.

Ciucă, de partea lui Arafat. „Nu ştiu ce a declarat Rafila, dar eu vă pot spune că SMURD funcţionează foarte bine!”
Ministrul a ţinut să sublinieze şi importanţa implicării autorităţilor locale în dezvoltarea unităţilor sanitare din sistemul public, el arătând că autorităţile locale au mai multe fonduri pentru investiţii în spitale comparativ cu Ministerul Sănătăţii.

Rafila, despre spitalele finanţate prin PNRR: Au ajuns prin dorinţa cuiva. Nu am reuşit să obţinem informaţia legată de vreun criteriu de eligibilitate nici măcar la nivelul Comisiei Europene

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că a discutat, la nivel european, despre realizarea de spitale în România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar în urma discuţiilor a constatat că nu există criterii în baza cărora unele unităţi sanitare au fost trecute pe lista celor propuse pentru finanţare prin acest plan. ”Au ajuns prin dorinţa cuiva”, declară Rafila despre modul în care cele 49 de spitale au ajuns pe lista celor propuse spre finanţare prin PNRR.

”Eu am fost personal, m-am întâlnit cu un director general de acolo care este pe zona tehnică, dar care are până la urmă decizia, adică Comisia Europeană ia deciziile în funcţie de opiniile acestor funcţionari care sunt pe zona tehnică, dânşii au refuzat să completeze lista de spitale deja existentă. Există 49 de obiective, din care noi trebuie să facem 25 şi un buget total de 1,7 miliarde de euro. Problema e legată de faptul că aceste 49 de spitale care se regăsesc la nivelul Comisiei şi aprobate şi trimise de România, că nu le-a trimis altcineva, nu regăsim niciun fel de criteriu de selecţie, cum au ajuns ele acolo. Au ajuns prin dorinţa cuiva. Nu am reuşit să obţinem informaţia legată de vreun criteriu de eligibilitate nici măcar la nivelul Comisiei, pentru că o parte din ele nu aveau nici studiu de fezabilitate. Am ajuns şi într-o situaţie paradoxală în care un obiectiv care nu exista din punct de vedere administrativ, Spitalul Municipal Bacău, care fusese desfiinţat în anul 2020, se regăsea pe lista din 2021. Deci tot felul de anomalii de genul ăsta”, a afirmat Rafila, joi seară, la Euronews România.

El a subliniat că ”a fost o zonă politică” cea care a decis ce spitale sunt trecute pe lista PNRR, arătând că cel mult trei sau patru persoane din Ministerul Sănătăţii au lucrat la program, iar decizia privind spitalele prinse în program ”a fost discreţionară”.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste în 2025 să-ți ridici singur o casă de 100mp. Prețul actual al materialelor de construcție și racordarea la utilități
Capital.ro
Fericire maximă pentru Călin Georgescu. A venit verdictul mult așteptat: Lăsat să candideze!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Povestea lui Mauriciu Brociner, eroul de la Plevna care a plecat la război locotenent și s-a întors român: „E un erou, măcar că e ovrei“
wowbiz.ro
Jaf ca-n filme: Coiful de la Coțofenești, furat după o explozie la muzeu! Ce s-a întâmplat cu hoții după comiterea infracțiunii |
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Rețetă inedită de maioneză. Se bazează pe cel mai popualr produs românesc
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție
Cancan.ro
EA a fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Designerul i-a fost amant timp de 7 ani
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Omul din spatele lui Călin Georgescu. S-a aflat abia acum: Un grad ridicat de...
StirileBZI
Veste proastă pentru toți pensionarii din România! Se va întâmpla abia în 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Adevărata cauză a morții asistentei din Iași. Carmen a fost găsită fără suflare în casa vecinului, iar necropsia a scos la iveală motivul decesului: "Am găsit-o moartă la mine"
substantial.ro
Artefacte dacice furate din Muzeul Drents: Iohannis și premierul olandez, colaborare pentru recuperarea tezaurului
MediaFlux
Povestea lui Lilly Carandino, frumoasa actriță aruncată în temniță de comuniști
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să îți dai seama dacă șeful tău nu te place: Semne subtile care te pot ajuta să înțelegi relația voastră de muncă