Raed Arafat, despre posibila demitere: „Dacă deranjează şeful DSU, o soluţie poate fi schimbarea şefului, nu să strici sistemul”

Secretarul de Stat din Ministerul de Interne Raed Arafat a comentat vineri informaţia conform căreia ar fi propus testarea PCR a tuturor oamenilor care vor intra în România, dar, în urma unei discuţii în contradictoriu cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, măsura nu a fost aprobată.

03 dec. 2021, 21:25
Raed Arafat, despre posibila demitere: „Dacă deranjează şeful DSU, o soluţie poate fi schimbarea şefului, nu să strici sistemul”

Raed Arafat spune că nu a existat nicio discuţie în contradictoriu în şedinţa de guvern, cu atât mai puţin o ceartă cu ministrul Sănătăţii, iar măsura propusă a rămas în analiză mai aprofundată, urmând ca o decizie să fie luată săptămâna viitoare.

„Nu stiu cine a zis. In primul rand, atributiile DSU sunt stabilite prin lege, nu se baga peste Ministerul Sanatatii. Stabilirea tratamentelor, masurilor, toate astea se fac impreuna cu INSP si cu Ministerul Sanatatii. DSU face proiectul, se discuta in CNSU, unde ministrul Sanatatii este membru si o poate bloca oricand.

DSU nu este un om, este o entitate foarte consistenta, cu trei directii, si exista un sef al DSU, dar asta nu inseamna ca el face totul. Astazi ce a fost, e simplu. A iesit o stire ca Arafat a mers la guvern si a cerut testare PCR la intrarea in tara. Propunerea a venit de la INSP, e adevarat ca eu am citit in sedinta, dar am spus de unde provine. Nu a provenit aceasta idee din capul lui Arafat. Nici nu am intrat in aceasta tema.

Ne-am consultat, am facut proiectul, am mers cu el la Guvern si acolo s-a decis ca implementarea unei astfel de masuri implica foarte multe aspecte, asa ca a ramas ca va fi reluat si trebuie sa se vina cu mai multe solutii concrete. Normal ca ministrul Rafila stia de acest proiect de hotarare, orice ministru caruia ii propun un astfel de proiect stie dinainte. Din moment ce a venit de la INSP, normal ca era cunoscuta aceasta propunere. Am trimis proiectul doamnei doctor Pistol, la Ministerul Sanatatii, la Ministerul de Interne si la domnul premier Ciuca.

Raed Arafat: „Am o relaţie excelentă cu premierul, colaborez foarte bine şi cu domnul Rafila”

De asta s-a pus problema reanalizarii si venirii cu niste masuri care pot sa fie puse in practica pentru a stopa varianta Omicron, care usor-usor va inlocui varantele existente. DSU, la acest moment, preia idea de la INSP, redacteaza proiectul, apoi il prezinta CNSU. Deci discutia a ramas ca se analizeaza si saptamana viitoare se decide pe masurile ce urmeaza a fi luate, urmeaza si prelungirea starii de alerta.

Rolul nostru clar vine in momentul unor urgente, dar si in Centrul National de Comanda exista oameni din IGSU, INSP, Ministerul Sanatatii. Daca problema este cine conduce, cred ca sunt alte solutii, nu trebuie stricat un sistem functional. Sistemul national de urgenta nu este gandit de doctorul Arafat.

Sunt doua categorii de atributii ale DSU care se intersecteaza cu Ministerul Sanatatii. Dar ce au facut Min de Interne si Min Apararii, impreuna cu Min Sanatatii, in pandemie, ce resurse au fost… este un sistem care nu trebuie stricat, sa faca fiecare cate o parte.

Daca deranjeaza seful, o cale este sa scapi de sef si sa pastrezi sistemul. La acest moment nu se doreste schimbarea mea. Cu premierul am o relatie excelenta, cu domnul Rafila discut si am o relatie foarte buna, sa nu creada cineva ca ne certam. Nu stiu de unde apar povestile astea aruncate in presa, plus atacurile din ultima vreme impotriva sistemului si a persoanei mele. Lasand la o parte ce a aparut azi si a explicat si domnul Rafila ca nu a fost nicio discutie in contradictoriu, nicio cearta.

Ce se intampla in ultima perioada impotriva sistemului de urgenta e clar ca este o actiune concertata, dar nu as putea spune de unde vine.”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Citeşte şi: Gabriela Firea, un nou atac la primarul Nicuşor Dan: De şapte luni, adulţii cu dizabilităţi din Bucureşti nu au mai primit cei 500 lei la care au dreptul legal