Raed Arafat pune piciorul în prag: ”Grupul tehnico-științific nu este o autoritate publică”

Raed Arafat susține că „grupul de experți” care a respins carantinarea Bucureștiului și a județului Ilfov nu este o autoritate publică.

01 nov. 2021, 12:07
Raed Arafat pune piciorul în prag: ”Grupul tehnico-științific nu este o autoritate publică”

Raed Arafat pune piciorul în prag. Potrivit Pressone, Raed Arafat, care este chiar președintele grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor (GTS), spune că formațiunea nu se supune legii privind liberul acces la informațiile de interes public.

Raed Arafat pune piciorul în prag: ”Grupul tehnico-științific nu este o autoritate publică”

Astfel, Arafat spune că opinia publică nu trebuie să aibă acces la modul în care se iau deciziile în cadrul Grupului.

În ultima lună, cel puțin două măsuri impuse de premierul Florin Cîțu au fost bazate pe deciziile acestui Grup: respingerea carantinării Bucureștiului și a județului Ilfov, solicitată de chiar Institutul Național pentru Sănătate Publică, și păstrarea școlilor deschise, chiar și după ce incidența bolii sărea de 6 la mie în localitate.

Ambele decizii au fost anunțate românilor fără nicio explicație. În cel puțin un caz – cel cu menținerea școlilor deschise – decizia a fost anulată trei săptămâni mai târziu. Tot fără nicio explicație.

Tot zilele acestea, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că există o criză de oxigen pentru pacienții COVID. Acesta recunoaște că până acum a fost folosit oxigen medical, care are o concentraţie mai mică decât cel medicinal.

Arafat anunţă că autorităţile fac demersuri pentru a importa butelii preumplute cu oxigen.

„Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Soluţiile sunt că noi încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una din soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică; în loc să fie 99% este 93%. Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul”, spune Arafat.

Citește și: EXCLUSIV | Cine sunt cele patru firme care se bat să furnizeze concentratoare de oxigen în pandemie. ONAC negociază inclusiv cu Deltamed, acuzată de legături cu Raed Arafat, dar şi cu Vitalaire care a încasat bani în numele a 1.500 de morți de la 41 de case județene, plus București