Raed Arafat recunoaște problemele din Sănătate: Există o criză de oxigen pentru pacienții Covid!

Raed Arafat vine cu o veste îngrijorătoare. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că există o criză de oxigen pentru pacienții COVID.

01 nov. 2021, 08:17
Raed Arafat recunoaște problemele din Sănătate: Există o criză de oxigen pentru pacienții Covid!

Raed Arafat recunoaște problemele din Sănătate. Acesta recunoaște că până acum a fost folosit oxigen medical, care are o concentraţie mai mică decât cel medicinal.

Raed Arafat recunoaște problemele din Sănătate: Există o criză de oxigen pentru pacienții Covid!

Arafat anunţă că autorităţile fac demersuri pentru a importa butelii preumplute cu oxigen.

„Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Soluţiile sunt că noi încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una din soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică; în loc să fie 99% este 93%. Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul”, spune Arafat.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis pe 25 octombrie către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către DSP Bucureşti, dar şi către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene o informare legată de uzul buteliilor de oxigen medical O93, în concentraţie de 90 – 96% ca soluţie viabilă care permite depăşirea deficitului tot mai acut de oxigen medicinal 099,5, cu o concentraţie de minimum 99,5%.

Concentratoarele de oxigen şi produsul rezultat al acestora, oxigenul medical 093 sunt deja acceptate de sistemul public de sănătate, se mai arată în document. Concentratoarele se pot acorda prin închiriere, decontată de CNAS, pacienţilor, pentru recuperarea pulmonară post COVID-19, iar pacienţii îşi pot administra singuri oxigenul necesar, numai la indicaţia medicului însă.

„Considerăm că, atât timp cât pacienţii îşi pot administra singuri acasă oxigenul 093, utilizarea acestuia în spitale, inclusiv prin încărcarea buteliilor de oxigen, când nu există o altă resursă, nu este de natură a genera alte riscuri suplimentare, nici pentru pacienţi, nici în procedurile de distribuire, cu condiţia ca echipamentul generator să fie autorizat, conform reglementărilor în vigoare”, se arată în document.

Citește și: Criză de oxigen în spitalele din Iași. Medic: Mai avem stocuri de oxigen pentru pacienţii COVID pentru cinci ore. Vom folosi oxigen tehnic