Raed Arafat: „România va beneficia de o echipă de medici specialişti ATI din Danemarca. Vor activa la Matei Balş”

Şeful DSU a venit cu o serie de precizări referitoare la ajutorul internaţional primit de sistemul sanitar din România. Totodată, Raed Arafat a explicat cum vor fi puse în aplicare restricţiile şi ce categorii de persoane vor trebui să respecte aceste restricţii.

22 oct. 2021, 17:14
Raed Arafat: „România va beneficia de o echipă de medici specialişti ATI din Danemarca. Vor activa la Matei Balş”

Raed Arafat a trecut în revistă ajutoarele internaţionale pe care le-am primit până în acest moment. Totodată, şeful DSU a precizat şi ce ajutoare urmează să primim în viitorul apropiat de la partenerii europeni.

A sosit o echipă de doi experţi din Danemarca care vor analiza situaţia la Matei Bals pentru creşterea numărului de paturi la Terapie Intensivă, iar la inceputul saptămânii viitoare vine prima echipa din Danemarca care va activa la Matei Bals.

Avem echipa din Republica Moldova la Iaşi. Ieri am discutat cu autorităţile europene despre nevoile României şi ale altor ţări care se confruntă cu probleme şi s-a stabilit ce ajutor urmează să ajunga şi în România.

Italia ne-a trimis 5.206 fiole anticorpi monoclonali, deja distribuite la 134 unităţi sanitare cu paturi pentru tratarea a 2.603 pacienti.

În ceea ce priveşte Tocilizumabul, acum sunt în discuţie alternative care pot sa îl înlocuiască.

Austria a trimis medicamente de ATI chiar acum aterizează in Austria un avion cu 2 pacienti romani care au fost transferati azi. Mai suntem in discutii cu Ambasada Austriei şi pentru alt fel de sprijin.

Citeste si Agenţia Europeană a Medicamentului: Vaccinarea suplimentară cu un ser diferit de cel folosit întăreşte şi mai mult imunitatea

Germania ne va trimite dozele de anticorpi monoclonali, vor ajunge in România in următoarele zile.

OMS ne trimite teste antigen, concentratoarele de oxigen urmează să sosească, vom anunta când vor ajunge în România.

Polonia ne-a mai oferit anumite echipamente si materiale, astăzi se face al doilea transfer de pacienti catre Polonia.

Continua si sprijinul Ungariei, peste 30 de pacienti sunt acolo deja, sunt in discutii pentru trimiterea altor pacienti.

Apelul nostru l-am afişat şi pe site-ul de sprijin pentru dezastru al NATO.

Restricţii care intră în vigoare de luni, 25 octombrie

A fost aprobată HG care modifică hotărârea care prelungeşte starea de alerta şi vine cu masuri suplimentare:

  • Sunt interzise nunti, botezuri, conferinte, workshopuri timp de 30 de zile
  • Restricţii la magazine, program intre 5 si 21, de la ora 22.00 pe teritoriul intregii ţări va fi interzisă circulaţia. Vor fi,d esigur, exceptii la care se adauga persoanele vaccinate sau trecute prin boala.
  • Accesul în zone neesenţiale (farmaciile şi magazinele alimentare sunt zone esenţiale!)  se face numai cu certificat verde pt pers vaccinate sau trecute prin boală.
  • Copiii sub vîrsta vaccinării nu pot intra in spatiile respective decat insotiti de un adult cu certificat de vaccinare
  • În malluri se va intra doar cu certificat verde, vaccinat sau trecut prin boală.
  • Ministerul Educaţiei introduce ordinul pt introducerea vacantei pt 14 zile, inclusiv pt afterschooluri, doar creşele rămân deschise.
  • Rămâne valabilă livrarea la domiciliu după orele 21
  • La intrarea în clădiri publice este obligatorie prezentarea certif verde pt vaccinat sau trecut prin boală sau testat pt toţi vizitatorii. La niv clădirilor private, clădiri cu peste 50 de persoane, se va prezenta la fel certif verde. Pentru angajaţii din clădirile respective va fi necesară o modificare legislativă, care e trimisă deja la Parlament, pentru că, în acest moment, pentru ei nu există restricţii ca pentru vizitatori.
  • Competiţiile sportvie se vor desfăşura fără public.
  • Sunt interzise concerte, spectacole, in aer liber,
  • 30% capacitate, la teatre, spectacole, acces doar cu certif verde
  • Restaurantele functioneaza doar pt persoanele cu certif verde, însă cu limitarea programului pana la 21.

Cum vor intra românii în instituţiile publice

Primăria organizează primirea lor printr-un ghişeu. Plata taxelor poate aştepta, sau primăria poate organiza un ghişeu, dar regulă de intrarea in clădiri e stabilită.

Tot ce e în mall numai certificat verde, daca nu ai cetificat verde te duci la magazine care nu sunt in mall.

Esenţiale sunt magazinele de alimente, în rest malluri se intră cu certificat verde.

În România se mai poate pleca în concediu?

În unităţile de cazare, trebuie prezentate certificatele verzi, nu test. În orele de interdicţie pot circula doar persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală sau cele nevacinate (netrecute prin boală) numai dacă au un motiv care e stabilit printr-o declaraţie pe proprie răspundere.

În toate instituţiile publice sau private se recomandă să treacă la telemuncă sau lucru la sediu dar la capacitate de 50% din personal. Dacă nu se poate, atunci activitate în schimburi sau activitate decalată. Preferabil în următoarele 30 de zile e imp să reducem cât mai mult mobilitatea şi interacţiunea între noi.

Masca devine OBLIGATORIE peste tot chiar dacă eşti singur pe stradă. Singurele activităţi fără mască rămân activităţile sportive individuale desfăşurate în aer liber.

Citeste si Octavian Jurma: „Politicienii au foarte mult timp și sunt mai preocupați să nege. Morții sunt de vină!”

De ce măsurile restrictive nu sunt aceleaşi ca în starea de urgenţă?

Măsurile de acum nu tb să fie identice cu măsurile de la început, acum avem mai multe informaţii despre virus, ştim cum se poate preveni. Măsurile de acum sunt menite să limiteze accesul nevaccinaţilor şi în final e una din soluţiile pt a atenţiona oamenii că avem o soluţie la momentul acesta, vaccinare. Sigur, e dreptul lor să o refuze, dar atunci respectă măsurile restrictive.

Măsurile care se iau sunt menite să reducă mobilitatea şi contactul, pt sistemul sanitar facem tot posibilul să rezolvăm toate problemele, dar suntem intr-o situaţie de dezastru, adică cererea e mult mai mare decât posibilităţile aflate la îndemână la momentul respectiv. Acum facem tot posibilul să trecem cu cel mai mic impact posibil prin această situaţie.

Testaţii sunt vulnerabili dacă se infectează să facă forme grave, ei nu sunt identici cu trecuţii prin boală sau cu cei vaccinaţi, nu au anticorpi care recunosc virusul, de aceea nu au voie pe stradă după o anumită oră.

În malluri se va controla certificatul verde la intrare. Vom reglementa daca in centrele de vaccinare din incinta mallurilor vor putea intra persoane nevaccinate. Eventual, vor fi însoţite.

Serviciile religioase – nu va exista condiţionare (fără certificat) decât mască şi 2 mp între persoane. E o decizie luată la niv CNSU.

De ce nu s-a cerut ajutor internaţional înainte de a ajunge într-un dezastru sanitar?

Protecţia Civilă Europeană se activează în timpul unui dezastru, nu înainte, nu aveam cum să chemăm ajutor internaţional înainte să ajungem în această situaţie de criză.

Doar creşele rămân deschise

Părinţii care stau acasă au o anumită compensare, apoi există telemunca. Există reglementări în vigoare pentru persoanele care stau acasă cu copii care învaţă online.

Universităţile au autonomie, ele au o recomandare, să treacă la vacanţă sau la online, dar e o recomandare.