Raed Arafat se apără după acuzele aduse de Victor Ponta la România TV: „Medicii decid cine e transferat. Transferurile au fost făcute mult mai repede decât în cazul Colectiv”

Secretarul de stat din MAI, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a spus că situația de la Crevedia nu poate fi comparată cu cea de la Colectiv, ci mai degrabă cu cea de la Mihăiești, din 2004. Arafat spune că medicii au decis transferurile pacienților.

28 aug. 2023, 13:32
Raed Arafat se apără după acuzele aduse de Victor Ponta la România TV: „Medicii decid cine e transferat. Transferurile au fost făcute mult mai repede decât în cazul Colectiv”

Cineva nu a respectat regulile și acum procurorii trebuie să verifice cine și cum se face vinovat de tragedia de la Crevedia, din județul Dâmbovița, spune Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Reacția lui Arafat vine după ce Victor Ponta a acuzat că românii sunt lăsați să moară în spitale.

Arafat a spus că din ceea ce știe, încă mai există pacienți intubați, în urma rănilor suferite după explozia de la Crevedia.

„Nu pot să vă dau cifra exactă. Asta o să o comunice poate Ministerul Sănătății mai târziu. Mai există, mai erau un pacient sau doi intubați, dar acest lucru, transferul lor, suprafața arsă fac parte din ecuație pentru a decide transferul sau nu. Noi am transferat mulți pacienți intubați”, a spus Arafat, potrivit Mediafax.

Șeful DSU spune că la spitale din străinătate au fost trimise cazurile grave.

„Majoritatea cazurilor care au fost duse sunt cazuri intubate, cazuri complexe, inclusiv dintre pompierii care au avut probleme la mâini au fost transferați afară. Ecuația care a stat la bază a fost decizia medicală. Nu putem spune că medicii noștri nu știu sau nu pot să rezolve, dar când apar cazuri în care ai zeci de pacienți pe care îi internezi, normal că o parte dintre ei poți să îi trimiți în altă parte ca să decongestionezi spitalele care îi îngrijesc. Mai ales că spitalele erau deja cu pacienți arși din alte incidente din țară și nu erau paturile goale, în așteptare. Lucru pe care l-am văzut și când am solicitat din alte țări. Sunt țări mult mai mari decât România și posibilitatea de oferire de locuri a fost 10, 2, 3 sau 4 pentru că asta este problema cu paturile pentru arși peste tot, indiferent câte faci în astfel de situație, cum era situația de acum, cum a fost situația când am avut 100 și ceva de răniți la Colectiv, atunci e clar că trebuie să decongestionezi într-o formă sau alta”, a explicat șeful DSU.

Raed Arafat a mai spus că nu poate fi comparată situația de la Crevedia cu cea de la Colectiv, ci mai degrabă cu ceea ce s-a întâmplat în 2004 la Mihăilești. De aceqastă dată, tocmai datorită acțiunilor întreprinse de statul român, transferurile în străinătate s-au putut face rapid.

Citeşte şi: Copil de trei ani, ucis de o șoferiță drogată în Brăila. Bunica strânge la piept jucăria băiețelului și își strigă durerea: „Voia să-i cumpăr iepurași”

„De această dată – și nu putem să comparăm cu Colectiv, nu e un incident egal cu ce a fost la Colectiv, mai degrabă cu ce a fost la Mihăilești – situația de acum, transferurile s-au făcut mult mai rapid. Asta este pentru că după Colectiv – și asta prin intervenția României – s-au creat mecanisme la nivelul protecției civile europene care ne-au permis să acționăm mult mai rapid. Deci, de la activare, au fost discuții, discuții între noi și diferite țări, discuții la nivelul Comisiei și s-au creat mecanisme clare pentru multiple victime, pentru arși în mod deosebit. Există și echipă de evaluare. Dacă noi nu îi transferam în primele 24 de ore altă abordare era să vină o echipă de evaluare, dar atunci transferul întârzia. Atunci noi ne-am bazat pe locurile oferite. Medicii noștri i-au ales pe cei care trebuie să plece și au fost trimiși”, a mai spus doctorul Arafat.

Două explozii au avut loc sâmbătă la stația GPL din Crevedia. Doi oameni – soț și soție – au murit. Au fost în total 58 de victime, dintre care 43 sunt angajați ai Ministerului de Interbe – pompieri, polițiști și jandarmi care au acționat la fața locului.

În 24 mai 2004, într-o dimineaţă ploioasă, o explozie s-a produs la încărcătura unui tir care transporta în condiţii nesigure 20 de tone de azotat de amoniu. Autotrenul a luat foc la Mihăileşti (Buzău), iar deflagraţia a fost nimicitoare, la locul accidentului formându-se un crater cu o adâncime de aproape şapte metri şi cu un diametru de aproximativ 20 de metri. La Mihăileşti au murit atunci şapte pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, doi jurnalişti, localnici şi persoane care s-au aflat la momentul deflagraţiei în zonă – în total 18 oameni. Alte 13 persoane, între care cinci pompieri, au fost rănite.

Întrebat de jurnaliști cine se face vinovat moral de tragedia de la Crevedia, dr. Raed Arafat a spus că un lucru este evident: „Nu a fost respectată legislația”.

„În primul rând, oricând se întâmplă așa ceva trebuie să vedem locul în care s-a întâmplat și condițiile care au dus la accident, cine l-a generat și cum a fost generat. Un lucru este evident: nu a fost respectată legislația, nu au fost respectate condițiile.

Este o stație care este legal închisă. Au comunicat ei că nu mai au activități, dar după care nu știu ce alte subterfugii au găsit ei ca să nu mai fie în competenția Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Deci, aici trebuie văzut ce s-a întâmplat. Și aici nu mai este treaba noastră, este treaba Procuraturii să verifice ce a fost, care sunt responsabilitățile clare și cui trebuie să fie adresate aceste responsabilități, care au dus în final la apariția acestei tragedii”, a spus șeful DSU.

Citeşte şi: Toate ministerele din România au primit alerte de amenințare cu bombă. Nu au fost făcute evacuări până la acest moment