Raed Arafat: „Și cu tulpină nouă, și cu cea veche regulile sunt aceleași. Fără nunţi şi botezuri, şcoli deschise după cele trei scenarii”

Şeful DSU anunţă că restaurantele din Bucureşti se deschid doar pentru luat masa, în număr limitat, nu pentru nunţi şi botezuri.

22 ian. 2021, 15:37
Raed Arafat: „Și cu tulpină nouă, și cu cea veche regulile sunt aceleași. Fără nunţi şi botezuri, şcoli deschise după cele trei scenarii”

Raed Arafat a venit cu precizări după ce prefectul Capitalei Traian Berbeceanu a anunţat vineri, după şedinţa Comittului pentru Situaţii de Urgenţă, că, începând din 25 ora 0:00, se deschid restaurantele, cafenelele, la 30% din capacitate, între orele 6 – 21. Accesul publicului în sălile de spectacol permis tot în limita a 30% din locuri. Măsura e valabilă şi pentru sălile de jocuri.

„Incidențele care au fost stabilite prin HG sunt de 1,5 la mie, între 1,5 și 3 și peste 3. La nivel național s-a lucrat până acum pe baza acestor incidențe. Sunt localități care intră și ies de sub incidențe pe baza HG. Situația în baza legislației existente și a procedurii care a fost creată și care a arătat că am reușit să ținem situația sub control, s-a luat decizia de azi și cu amânare pentru luni ca să vedem cum evoluează lucrurile și să evităm aglomerația de mâine, de weekend. Decizia de acum e de a relua unele activități, a precizat Raed Arafat.

„Horeca trebuie să fie responsabilizată să respecte aceste reguli: 30%, nu 50, nu mai mult. una la 3 mese. Până la ora 21 seara. Rămân botezuri, nunți interzise. Numai de luat masa și în număr limitat. Dacă se va observa că începe o creștere, această măsură poate să fie inversată și să fie închis totul peste tot. Din punctul nostru de vedere, important ca populația să înțeleagă cât de importantă e respectarea regulilor. Și cu tulpină nouă, și cu cea veche regulile sunt aceleași: mască, distanțare, limitarea deplasărilor. Dacă se va întâmpla să vedem că situația nu mai e controlabilă cu aceste incidențe stabilite anul trecut, se poate modifica hotărârea de guvern.

Măsuri de relaxare în Bucureşti DE LUNI. Se redeschid restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri la o capacitate de 30%

Până acum am văzut că impactul măsurilor luate a păstrat România într-o zonă mai bună decât alte țări. Sunt cazuri care nu se raportează. unii fac teste antigenice acasă și sunt pozitivi și rămân acasă. Unii poate că nu respectă regulile. Testele PCR suntem pe la 30.000. rata de pozitivare e la un nivel mai mic decât înainte. Sunt indicatori care sunt foarte buni pentru a urmări situația: ocuparea paturilor de ATI. A rămas pe un platou și are o scădere. Are o scădere lentă, dar e o scădere. Locurile intermediare din spitale – în scădere”, a mai spus şeful DSU, Raed Arafat.

Raed Arafat: „La acest moment școlile merg mai departe în scenariile pe care le știm”

„Tulpina nouă poate oricând să preia controlul și să crească din nou vertiginos infectările. Măsura luată de comitetul pe București este reversibilă la orice moment la care se va observa că e necesar. Responsabilizarea operatorilor economici să respecte regulile. Dacă vor să rămână deschise, acest lucru depinde de modul în care aplică regulile și toate măsurile. În toată țara există un număr de cazuri peste nr raportat care nu știm cât este.

Sunt oameni cu simptome ușoare care nu se testează, asimptomatici care nici nu știu că au virus și cei care se testează cu testele PCR și antigenice care se raportează. E aproape imposibil să știi cazurile de oameni care se testează acasă.
retragerea testelor rapide de la farmacii nu garantează că toți care au simptome se vor testa.Masca rămâne obligatorie și va rămâne obligatorie o bucată de timp și eu consider cea mai bună măsură și cred că a ajutat cel mai mult la controlul lucrurilor.

Testele rapide dacă sunt pozitive înseamnă sigur că ești pozitiv. Dacă e negativ, e un procent de fals negativ și atunci pentru persoanele care se testează acasă și au simptome și au test negativ să meargă să facă test PCR. La acest moment școlile merg mai departe în scenariile pe care le știm”, a mai declarat şeful DSU.


loading...
Partenerii noștri