Măsuri de relaxare în Bucureşti DE LUNI. Se redeschid restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri la o capacitate de 30%

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, reunit vineri la prânz după ce de trei zile incidenţa COVID-19 se menţine sub 3 în Capitală, a decis relaxarea parţială a măsurilor anti-COVID-19 începând de luni. Ministrul Sănătăţii propusese menţinerea restricţiilor.

22 ian. 2021, 14:57

Comitetul Municipiului Bucureşti a decis ridicarea parţială a restricţiilor anti-COVID-19, dar de luni şi nu din această seară, a anunţat prefectul Capitalei Traian Berbeceanu. Decizia de relaxare parţială a măsurilor anti-COVID-19 a fost luată cu 47 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi o abţinere.

„În Municipiul București azi am înregistrat o rată de infectare de 2,52. E a treia zi consecutivă sub 3 la mie, fapt pentru care a trebuit să convocăm Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.
S-a hotărât ca de luni de la ora 0:00 restaurantele, barurile cafenele vor funcționa la capacitate de 30%. Programul va fi între 6 și 21. În sălile de spectacol, cinematografe publicul va putea intra în limita a 30% din capacitate”, a anunţat prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

„Recomandăm cetăţenilor prudenţă. Măsurile se vor relaxa parţial de luni. Am considerat necesar ca toţi operatorii să aibă timpul necesar organizării activităţii. Anterior ședinței am avut o întâlnire cu șefii Poliției, Jandarmeriei, IGSU, am hotărât intensificarea controalelor”, a mai spus prefectul.

Traian Berbeceanu a confirmat şi primirea unei scrisori din partea ministrului Sănătăţii, prin care recomanda amânarea relaxării măsurilor.

„Chiar înaintea ședinței, am primit o adresă de la MS prin care ni se făcea recomandarea să amânăm relaxarea. Noi însă suntem aici să luăm în considerare aceleași cifre și aceiași indicatori pe care i-am luat în considerare când am impus restricțiile. Cifrele privind incidența sunt furnizate de INSP și DSP”, a mai precizat prefectul Traian Berbeceanu.

 

Nicuşor Dan: „Este meritul tuturor bucureştenilor că am ajuns aici, dar în niciun caz nu trebuie să ne relaxăm”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că „suntem într-o situație fericită în București” şi că „am ajuns la 2,5 indicele de incidență”.

„E meritul bucureștenilor, care au înțeles în mare majoritate să poarte mască, să păstreze distanța. E meritul nostru al tuturor bucureștenilor că am reușit să ajungem până aici dar în niciun caz nu trebuie să ne relaxăm”, a spus Nicuşor Dan.

 

Nicuşor Dan, atenţionare pentru Vlad Voiculescu: Trebuie să ne învățăm în țara asta să împărțim competențe

Întrebat în legătură cu recomandare ministrului Sănătăţii de amânare a relaxării măsurilor anti-COVID-19 în Bucureşti, Nicuşor Dan a precizat că „trebuie să ne învățăm în țara asta să împărțim competențe”.

„Acum avem o HG 3/2021 și aici lucrurile sunt foarte clare: dacă indicele coboară sub 3 sau sub 1,5, noi trebuie să aplicăm niște măsuri. (…) Trebuie să ne învățăm în țara asta să împărțim competențe. Atâta timp cât există un comitet național care decide niște lucruri, atâta timp cât autorităților locale i se dau niște atribuții, să respectăm aceste atribuții. Am deja suficiente atribuții ca să nu intru peste atribuțiile altora. Există un ministru al Sănătății, un comitet național, specialiști ai INSP.”, a completat Nicuşor Dan.

 

Raed Arafat: Localurile se închid la ora 21:00. Nunțile și botezurile rămân interzise

„Incidențele care au fost stabilite prin HG sunt de 1,5 la mie, între 1,5 și 3 și peste 3. La nivel național s-a lucrat până acum pe baza acestor incidențe. Sunt localități care intră și ies de sub incidențe pe baza HG. (…) Decizia de acum e de a relua unele activități”, a explicat Raed Arafat.

Şeful DSU Raed Arafat a avertizat că „Horeca trebuie să fie responsabilizată să respecte aceste reguli: 30%, nu 50, nu mai mult. Una la 3 mese, până la ora 21 seara”.

Arafat a explicat că organizarea de nunţi şi botezuri rămâne interzisă.

„Restaurantele vor fi deschise numai pentru luat masa și în număr limitat”, a mai spus şeful DSU.

De asemenea, Raed Arafat a precizat că „dacă se va observa că începe o creștere, această măsură poate să fie inversată și să fie închis totul peste tot”.
„Din punctul nostru de vedere, important ca populația să înțeleagă cât de importantă e respectarea regulilor”, a completat Raed Arafat.

Masca rămâne obligatorie, a mai spus Raed Arafat.

 

Ştirea iniţială:

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte vineri la ora 13 având în vedere că de două zile incidenţa COVID-19 în Capitală se menţine sub 3 la mia de locuitori, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului – Municipiul Bucureşti, Mariana Stancu-Ţipişcă. În acest context se aşteaptă ca autorităţile să anunţe măsuri de relaxare în Capitală în contextul scăderii incidenţei COVID-19.

Citeşte şi: Doar 800 de teste covid în Bucureşti la stat. Ministrul Sănătăţii contestă cifrele: „Este ridicol de puţin!”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis o scrisoare către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, în care solicită menținerea restricțiilor în București, subliniind că, în contextul național și european, „măsurile de relaxare constituie un risc major ce ar putea duce la apariția unui nou val de infecții”, mai ales că a fost confirmat un caz cu o tulpină mai contagioasă de COVID, chiar în apropierea Capitalei, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale. Ministrul Sănătăţii aduce ca argument faptul că tulpina de coronavirus despistată în UK a fost confirmată în România.

Vlad Voiculescu susţine că măsurile de relaxare riscă să pună în pericol redeschiderea școlilor în București, potrivit surselor citate.

Iniţial, şi primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că ar mai trebui așteptat câteva zile înainte de relaxarea măsurilor anti-COVID-19 impuse în București. Ulterior, primarul general a revenit.

„Îmi doresc să relaxăm cât mai repede restricţiile şi, în acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm pe cât posibil că nu ne întoarcem în scenariul negativ. Bucureştenii (inclusiv oamenii din domeniul educaţiei, culturii, HORECA etc) vor predictibilitate şi trebuie să ne străduim să oferim asta”, a scris Nicuşor Dan joi pe Facebook.

Municipiul Bucureşti rămâne pentru a treia zi în zona galbenă în ceea ce priveşte rata de infectare cu noul coronavirus, cumulată la 14 zile, după ce vineri a înregistrat 2,52 cazuri la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua precedentă, când a avut 2,69 cazuri la mia de locuitori, informează Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

 

Măsuri de relaxare restricţii Bucureşti. Traian Berbeceanu a explicat, miercuri seară, că dacă rata de infectare rămâne sub trei la mia de locuitori încă două zile, restaurantele, barurile, cinematografele şi sălile de jocuri de noroc se vor deschide sâmbătă.

„Vom urmări evoluţia indicatorului în următoarele 48 de ore, iar în situaţia pe care cu toţii ne-o dorim, în care gradul de infectare se păstrează sub 3 / la o mie de locuitori, vom convoca în şedinţă Comitetul Municipal Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă în vederea adoptării unei hotărâri prin care unele măsuri restrictive să fie relaxate!”, scria prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, miercuri, pe Facebook.

Citeşte şi: Relaxare restricţii Bucureşti. Traian Berbeceanu anunţă că sâmbătă se deschid restaurantele în Capitală

Ce măsuri de relaxare ar putea fi decise în Bucureşti

În cazul în care incindeţa COVID-19 se menţine sub 3 va fi permisă funcţionarea la o capacitate de maxim 30% a teatrelor şi cinematografelor, De asemenea, vor fi redeschise restaurantele, barurile şi cafenelele „la interior”, fiind permisă funcţionarea în limita a maxim 30% din capacitatea unităţii.

Şi activitatea în sălile de noroc va fi reluată, la fel până în limita a 30% a spaţiului.

În conformitate cu prevederile normative în vigoare, printre măsurile vizate se numără și:

permiterea funcționarii cu o capacitate de maxim 30% a instituțiilor/sălilor de spectacol și cinematografelor”

redeschiderea activităților „la interior” a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, etc, în limita a maxim 30% din capacitatea unității;

permiterea activităților cu publicul, până în limita a 30% a spațiului destinat, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, a scris Traian Berbeceanu pe Facebook.

 

Raed Arafat, anunţul care îi va înfuria pe proprietarii de restaurante din Capitală: Dacă se redeschid, există riscul să se închidă din nou în două zile

Raed Arafat a anunţat că restaurantele din Capitală ar putea să funcţioneze la capacitate de 30 la sută, însă există riscul ca acestea să se închidă din nou, dacă va creşte rata de infectare.

„Ieri și astăzi într-adevăr a fost scădere. Dacă mâine această scădere rămâne consistentă, înseamnă că se va întruni Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiul București și va stabili intrarea în scenariul galben care este cel între 1,5 și 3 la mie. Asta înseamnă că restaurantele, cinematografele, cafenelele și teatrele vor putea să funcționeze cu capacitate de 30%.

Din păcate, asta este o situație… Scenariul este pentru a implementa unele măsuri de sănătate publică, de protecție, de prevenire, când intrăm într-un scenariu mai rău.

Dacă acum suntem în scădere se va intra în scenariul galben, dacă ajungem la verde, în verde, dar dacă ne întoarcem la roșu și rămâne 48 de ore roșu și vedem că este o situație în creștere a numărului infecțiilor, atunci da, se va întoarce la o aplicare a prevederilor scenariului se întoarcem la aplicarea scenariul roșu. Asta s-a întâmplat și în alte țări și se întâmplă la noi. Și după cum vedeți România stă mai bine în acest moment. Asta nu înseamnă ca va rămâne mai bine. Vedeți ce se întâmplă în Marea Britanie, Irlanda, Franța.”, a declarat şeful DSU, potrivit Aleph News.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 21 ianuarie. Bucureştiul rămâne în scenariul galben. Aproape 2.900 de cazuri noi


loading...