Raed Arafat şi Streinu Cercel scapă de anchetă. Cum motivează CSM decizia

CSM a publicat motivarea hotărârii prin care a stabilit, pe data de 23 iulie, că medicii Raed Arafat și Adrian Streinu Cercel nu au afectat independența justiției când au cerut ca procurorii să nu ancheteze achizițiile din timpul pandemiei, potrivit stiripesurse.ro. 

RomaniaTV.net
17 aug. 2020, 07:11
Raed Arafat şi Streinu Cercel scapă de anchetă. Cum motivează CSM decizia

Asociațiile Forumul Judecătorilor din România (FJR) şi Iniţiativa pentru Justiţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa sistemului judiciar în raport cu declaraţiile şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, cu privire la achiziţiile publice realizate în perioada stării de urgenţă.

„Declaraţiile unor reprezentanţi oficiali ai statului român sau ai entităţilor publice implicate în demersurile de combatere a actualei pandemii, de natură a pune presiune asupra activităţii procurorilor în aspecte vizând eventuale cercetări judiciare asupra achiziţiilor publice realizate în această perioadă, precum şi a judecătorilor, cu ocazia soluţionării unor asemenea dosare, sunt nepotrivite şi pot afecta independenţa sistemului judiciar”, precizau magistraţii în solicitarea transmisă CSM.

Magistraţii arată că Adrian Streinu Cercel a declarat la un post de televiziune că: „După ce se termină bolâşniţa asta, pandemia, or sa vină alţii să ne tragă de mânecă: dar cum aţi realizat voi achiziţiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor”, în timp ce Raed Arafat a spus: „Cine a ocolit birocraţia acum pentru achiziţii sanitare să nu fie pedepsit! (…) Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă. Nimeni n-o să mai facă nimic pe viitor. Sunt două aspecte – pentru aspectele reale de corupţie nu ai ce zice, dar dacă pentru depăşirea unor aspecte birocratice cineva a încălcat o procedură, o regulă, luând în considerare că azi discutam de măşti şi peste două ore nu mai erau şi trebuia să te mişti foarte rapid.”

Plenul CSM a apreciat că afirmațiile medicilor Adrian Streinu-Cercel și Raed Arafat „nu sunt de natură să producă un impact negativ asupra sistemului judiciar, prin care să se aducă atingere independenței, prestigiului și credibilității autorității judecătorești”. Astfel s-a dispus respingerea cererii formulate de Forumul Judecătorilor din România și Asociația ‘Inițiativa pentru justiție’, privind apărarea independenței sistemului judiciar.

Documentul integral poate fi citit AICI