Raed Arafat: SMURD nu poate funcţiona fără celelalte. Sistemul de urgenţă nu-i o jucărie! Dacă îl dezintegrezi, nu mai funcţionează!

Şeful DSU insistă să nu se umble la sistemul de urgenţă, deşi sindicatele, Alexandru Rafila şi istoricul intervenţiilor eşuate la marile tragedii ale României ar impune o rediscutare a sistemului de sănătate în ansamblul lui.

23 iul. 2022, 09:37
Raed Arafat: SMURD nu poate funcţiona fără celelalte. Sistemul de urgenţă nu-i o jucărie! Dacă îl dezintegrezi, nu mai funcţionează!

Raed Arafat şi Alexandru Rafila nu-şi mai ascund conflictul în spatele unor declaraţii diplomatice. „SMURD nu poate functiona fara celelalte. Este dependent de UPU, de MAI, acoli sunt masinile, soferii paramedicii si acolo sunt elicopterele, SMURD ii lega pe toti la un loc. Daca spui eu iau SMURD și tu iei…. Nu este o jucărie. Daca îl dezintegrezi, nu mai funcționează”, a declarat, ferm Raed Arafat, vineri seară.

Întrebat despre supărarea celor din Ambulanță din cauza ordinelor date de DSU, Raed Arafat, a explicat că este vorba de programe de antrenament și de perfecționare.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Direcţia Generală Urgenţe Medicale, realizează acțiuni zilnic în scopul creşterii eficientizării răspunsului la situaţii de urgenţă. „Nimeni nu trebuie să se supere că noi spunem sa meargă la training, când noi ii scoatem la pregatire, sefii lor trebuie sa gaseasca solutii sa nu-i scoata de la serviciu.

Raed Arafat, despre noi restricţii: „Cine ţine la sănătatea lui, să poarta masca”
Serviciile de ambulanta Alba, Bihor, Bistrița, pe lângă cel de la Mureș au participat la exercițiul național CNDNR. De ce sa nu se pregateasca? Ei nu sunt la productie, la fabrica de mezeluri, ei au nevoie de formare continua, de pregatire, pe langa ca merg la interventie trebuie sa se pregateasca”, a menționat Arafat.

Secretarul de stat în MAI a vorbit și despre procesul intentat DSU de Federația Sindicală Ambulanță, pentru a fi coordonați de Ministerul Sănătății, și nu de DSU. „Înalta Curte de Casație și Justiție a ajuns să se pronunțe pe o speță, sa vedeti unde e deranjul. In 2017 am dat o hartie sa nu mai participe in aceeasi ambulanta rude, sot ,sotie. S-a supărat sindicatul. Am găsit peste 200 de cazuri. Asta nu poate fi sănătos. Nu poți fi martor, nu poti sti ce se intâmplă. Plus dacă este accident, se duc amândoi.

Prima instanță a dat dreptate Serviciului Ambulanță, a doua a dat dreptate DSU. În motivare s-a spus că DSU are dreptul să dea astfel de acte fără să ceară voie de la alte instituții”, a mai declarat  Raed Arafat.

Scandalul mutării SMURD la Ministerul Sănătăţii ia amploare. Rafila îl pune la zid pe Arafat. „Nu cred că este proprietarul medicinei de urgenţă din România”
Șeful DSU a enumerat și câteva din efectele pe care le va avea dezmembrarea sistemului de urgență. „În momentul în care dezintegrezi un sistem care funcționează acum foarte bine – paramedici pompieri, asistentii ambulanta, medicii UPU, elicopterele… Acest sistem a functionat si a reușit sa reduca mortalitatea in unele domenii, sa creasca rata de resuscitare, sa reduca foarte mult timpii de reactie sa creasca timpii de reactie interventie. La Bucuresti, suntem pe Codul rosu în 7-8 minute, 9-10 minute maximum la fața locului in cea mai mare aprte a acestor cazuri.

Daca tu vii si spui că DSU sa se ocupe numai când este situație urgență și calamitate… Adica SMURD sa il punem sa se ocupe de calamitati. Ia să scoatem din Bucuresti 40 de masini de prim ajutor cu defibrilatoare, cu 3 paramedici fiecare, 7 masini de ATI, 4-5 masini de multiple victiem, 3 motociclete și să spunem Serviciului de Ambulanță acum ocupati-va ca inainte de 2007 de București, ca acum a disparut SMURD, îl punem la naftalina, și cand explodeaza ceva, il scoatem. Care credeti ca va fi rezultatul? (…)

Daca asta dispare, crede cineva ca Ambulanta va putea sa-l inlocuiasca in 2 secunde?

Cineva trebuie sa vina sa inlocuiasca, cu ce, cu cine, cu ce echipamente? Sa ma gandesc ca o sa pun ceva în loc cand nici Ministerul Sănătății nu are ce sa pună. (…)

Efectele sunt la intarzierea la interventie, decese la contracronometru, sa intarzii sa defibrilezi. La tara sunt punctele rurale unde SMURD e unic cu Ambulanta. Dl ministru poate nu l-au informat colegii. Dacă SMURD il scoatem, că vrem sa profesionalizam asistența de urgenta, e foarte bine profesionalizata. Fiecare e profesionist”, a mai explicat Raed Arafat.

„Dacă noi venim sa ne jucam cu acest sistem, noi ne jucam cu viata oamenilor, fara nicio indoiala. În câteva zile vom vedea rezultatele, nu vor fi placute. E un sistem care face 1500 – 2000 de intervenții pe zi, marea majoritate de cod rosu sau unele de cod galben”, a mai spus șeful DSU – Raed Arafat, la Realitatea PLUS.

Raed Arafat: ,,DSU nu e proprietate personala, de partid. Este a acestei tari, sa o pastram asa! – Ce au facut Boc, Ponta, Tudose, Ciolacu

„Am vorbit până au început, nu știu cum să le spun, comentarii, atacuri. Dialogul se face fara nicio problemă spunand cuiva hai sa discutam, sa imi explici, prima dată, nu să imi spui cum să rupem sistemul.

Am auzit eu să las de la mine, el să lase de la el. Ce facem? Noi facem negociere la legume, fructe, ce facem? (…)

Iar chestia cu eu doresc monolog și el dialog, am iesit sa explic la atacuri, pe date. La dialogul pentru imbunatatire suntem foarte deschisi eu si colegii. Despre impartire… Orice impartire nu va duce decât la slăbirea lui , la distrugere si la multe probleme ale persoanelor si la pierderi de vieti din cauza acestor disfunctionalitati ce vor aparea fara nicio discutie”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, la Realitatea PLUS, legat de afirmațiile ministrului Sănătății – Alexandru Rafila despre „monolog și dialog” între DSU și minister.

„Daca reduc numarul masinilor SMURD sau daca stric sistemul neștiind ce pun in locul lui, negociez pe viata dumneavostră. Eu am un sistem functional. De ce sa nu spunem ca vrem sa-l imbunatatim?

Venim cu idei să luam un medic cu rezidentiat de 5 ani si să-l punem pe ambulanță. S-a gandit cineva ce impact are? Analiză, analize pe care noi le facem permanent. Ar goli UPU-rile. Golind UPU, nu mai avem masini de Terapie Intensivă, s- ar putea sa nu  mai avem elicopterele. Bolnavii ajung la UPU cu Ambulanța, medicul va pleca inapoi cu ambulanta la alt caz și la UPU va fi gol.

Sistemul este facut astfel incat sa functioneze la limita. Umbli la sistem, umbli fara sa ai o gandire pragmatica, va duce la destramarea unui sistem care nu mai poate fi construit. Iar suferinta va fi a celor care trebuie sa fie deserviti”, a mai explicat Arafat.

„M-a mirat sa aud ca apar interese personale. Vreau sa inteleg ce interese personale apăr eu dupa 30 de ani de muncă? Nu poți să îmi spui că la acest moment apăr aspecte personale. N-am ce. Mie nu-mi vin bani de la interventii, de la nimic.

Dar, da! Apăr un sistem, am promis colegilor, le apăr munca, apăr munca multor oameni si sprijinul politic dat de aproape toate partidele care au fost la guvernare si care, toti, au avut un rol în dezvoltarea lui. Nu l-a dezvoltat Arafat singur. Câteva exemple:

Dacă Nicolăescu nu mă aducea la București să fac și imi spunea fă cum e la Mureș și în câteva județe, în toată țara, sistemul nu era asa. Daca nu era Cseke sa facem  a doua licitatie de elicoptere, nu aveam bazele aeriene de astăzi.

Dacă nu era Ponta, nu aveam DSU si poate, fizic, nu aveam elicopterele, că nu dădea banii pentru ele. Primul elicopter a dat banii guvernul Boc, următoarele, pentru toate a dat guvernul Ponta. Daca nu era Tudose, langă el, Ciolacu, nu aveam cele 600 si ceva de milioane de euro ca sa cumparam toate echipamentele cu care ne mandrim acum la nivelul pompierilor si sistemului de urgență, elicopterele care urmează să vină, pleacă. Erau la masa si dl Tudose,  si dl Ciolacu.

Toți au participat, nu e o chestie de proprietate personală sau individuală sau a unui partid, e proprietate comună a acestei țări. Să o pastram asa”, a concluzionat Raed Arafat.

Arafat a spus că nu simte nicio presiune asupra sa. „Sincer, nu, în afară de ce aud. Pe nicio altă linie politică din partea coaliției nu a lăsat sa se schiteze o secunda ca ar fi de acord cu ruperea. Nimeni. Inteleg ca lumea nu doreste sa intre in astfel de scandal. Modificarea se face prin modificarea legii, mai multi trebuie sa vina si sa spun haideti sa destrămăm un sistem. (…)

Mai bun nu există, decât că ne întoarcem înapoi. Nu am auzit să zică haideți că facem mai bine. De ce stricăm o chestie care merge?”, a mai spus șeful DSU.