Scandalul mutării SMURD la Ministerul Sănătăţii ia amploare. Rafila îl pune la zid pe Arafat. „Nu cred că este proprietarul medicinei de urgenţă din România”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, dă de înţeles că nu va ceda în ceea ce priveşte transferarea SMURD la instituţia pe care o conduce şi i-a atras atenţia lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, că nu este "proprietarul medicinei de urgenţă din România".

29 apr. 2022, 21:59
Scandalul mutării SMURD la Ministerul Sănătăţii ia amploare. Rafila îl pune la zid pe Arafat. „Nu cred că este proprietarul medicinei de urgenţă din România”

Scandalul mutării SMURD la Ministerul Sănătăţii ia amploare. Alexandru Rafila a reacţionat în condiţiile în care Ministerul de Interne a supus dezbaterii un proiect de lege prin care asistența medicală de urgenţă ar fi coordonată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie condusă de Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii a acuzat faptul că nu a fost informat în legătură cu acest proiect.

„Nu e vorba să cedăm. Nu cred că domnul doctor Raed Arafat este proprietarul medicinei de urgenţă din România, aşa cum nici eu nu sunt în vreun fel proprietarul sistemului de sănătate.

Discutăm de nişte atribuții care sunt definite în diverse acte normative, inclusiv în Codul Administrativ care reglementează domeniile prin care acționează fiecare minister din acestă ţară. Cred că este suficient să citim numele celor două ministere.

Lucrurile au fost construite pas cu pas, inclusiv referirea la o ordonanță pe care a generat-o domnul doctor Arafat în 2014 când a plecat de la ministerul Sănătăţii în poziția de secretar de stat la MAI, când face referite la coordonarea medicinei de urgenţă, dar în situaţii de urgenţă”, a declarat dr. Alexandru Rafila, la Antena3.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Alexandru Rafila, gata să-și dea demisia de la Sănătate, dacă SMURD va fi coordonat de către Raed Arafat, la MAI

Scandalul mutării SMURD la Ministerul Sănătăţii ia amploare. Alexandru Rafila: „Este firesc ca undeva să existe o integrare a activităţilor”

„Eu nu cred că situaţiile de urgenţă reprezintă o normalitate. Alea sunt situaţii excepționale. Este firesc ca undeva să existe o integrare a activităţilor.

Dacă starea de normalitate devine o stare de urgenţă atunci mi-am pus şi eu o serie de întrebări. Unde vrem să ajungem?

Există o confuzie deliberată care se lansează pe piaţă între medicina de urgenţă, care este o specialitate medicală, iar situaţia de urgenţă este cu totul altceva.

Medicina de urgenţă înseamnă că există un corp medical calificat format din medici de specialitate medicină de urgenţă şi asistenți medicali care lucrează în serviciile de ambulanță şi în unitățile de primiri urgențe.

Aceste două structuri sunt finanțate integral de ministerul Sănătăţii, iar coordonarea în momentul de faţă este abuzivă, nu este susținută de niciun act normativ.

În momentul de faţă se numește coordonare operațională, adică noi plătim şi DSU îi coordonează.

Nu vrem să luăm pompieri la ministerul Sănătăţii, nu vrem să facem descarcerări, nu avem nevoie de elicoptere sau să facem salvamont sau salvamari. Fiecare să se ocupe de ceea ce are ca şi obiect de activitate „, a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, conform sursei citate.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Scandalul Arafat-Rafila revine. DSU ar putea prelua medicina de urgenţă, conform unui proiect al MAI

Rafila afirmă că se face ”deliberat” confuzie între medicina de urgenţă şi situaţia de urgenţă: Nu am discutat niciodată despre SMURD. Nu vrem să luăm pompieri la Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, vineri seară, că se face ”deliberat” confuzie între medicina de urgenţă şi situaţia de urgenţă, el precizând că nu s-a referit niciodată la SMURD. ”Nu vrem să luăm pompieri la Ministerul Sănătăţii”, afirmă Alexandru Rafila. Acesta a explicat că nu a discutat deocamdată cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, susţinând că acesta nu a avut timpul necesar “fiind ocupat cu urgenţele”.