Raed Arafat: Suntem într-un nou val al pandemiei. Avem peste 900 de pacienți la ATI, față de 500, câți erau la începutul valului trecut

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, spune că se așteaptă să existe o presiune în acest moment al pandemiei de coronavirus și atrage atenția că nerespectarea regulilor poate duce la reguli mai severe.

15 mart. 2021, 23:23
Raed Arafat: Suntem într-un nou val al pandemiei. Avem peste 900 de pacienți la ATI, față de 500, câți erau la începutul valului trecut

Raed Arafat a fost întrebat luni seara, la Digi24, despre experiența israeliană, care arată că răspândirea virusului poate fi încetinită mai devreme de vaccinarea a 70% din populație, iar după vaccinarea a 50% din populație au scăzut internările. Secretarul de stat a spus că la 30-40% din populație vaccinată începe să scadă impactul: „Sunt lucrurile logice pe care le așteptăm. Dacă vom continua vaccinarea, nevorbind de un tip de vaccin sau altul, poate că vom reuși până la toamnă să limităm răspândirea”.

Arafat a mai spus că în momentul de față am intrat într-un nou val al pandemiei și că, spre deosebire de începutul valului 2, acum avem mai mulți pacienți la ATI.

„Suntem într-o creștere, într-un nou val. Dezavantajul este că la terapie intensivă sunt 900 de bolnavi comparativ cu valul trecut, când erau vreo 500 în momentul în care a trebuit să creștem capacitatea”.

„Ne așteptăm să existe o presiune. (…) Riscul este să avem impactul mai mare pe internări și pe terapie intensivă. Revin la necesitatea respectării regulilor și a înțelegerii situației. Unii nu înțeleg situația în care suntem. Să găsească Poliția 100 de persoane într-un apartament e mult. Apelăm la populație să înțeleagă: dacă nu vrem măsuri mai stricte, trebuie să respectăm regulile”.

Întrebat, de asemenea, despre păreri exprimate în spațiul public, care susțin posibilitatea scoaterii măștii afară, când e cald, Raed Arafat a răspuns că este devreme pentru acest gest: „Masca nu era pentru frig. Prezența unei tulpini agresive justifică purtarea măștii în zone publice”.

Va fi sau nu carantinată Capitala? Anunţul făcut de Raed Arafat!

Raed Arafat vine cu precizări și explică: „La acest moment, astăzi, avem incidență ceva mai mică decât ieri. Ieri era 3,98, astăzi este 3,88. Monitorizăm situația, deja s-au luat măsurile care sunt pentru peste 3 la mie, adică închidere restaurante, teatre, etc. și măsura de reducere a orei la 22:00”.

„Ați văzut că colegii de la Ordine Publică sunt foarte activi în a opri petrecerile și festivitățile care pot să îî pună în pericol pe alții din punct de vedere epidemiologic. Dar, la acest moment, monitorizăm. Alte măsuri, la acest moment, nu sunt prevăzute. Dacă mă întrebați, e posibil să se carantineze, noi nu dorim acest lucru, sperăm să nu ajungem acolo, mai este o cale până acolo. Acest lucru depinde de noi toți”, a continuat șeful DSU.

Raed Arafat, declarații de ultimă oră despre creșterea capacității în secțiile de ATI: E o problemă deosebită la București. Se instalează acum două unități mobile