Raed Arafat: Vaccinul anti-Covid AstraZeneca va fi autorizat, probabil, până la finalul acestei luni

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că e doar o chestiune de timp până când România va avea un număr foarte mare de persoane vaccinate.

19 ian. 2021, 22:30
Raed Arafat: Vaccinul anti-Covid AstraZeneca va fi autorizat, probabil, până la finalul acestei luni

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, spune că e foarte bine că lumea e dorinică să se vaccineze, dar că e imposibil să fie vaccinați toți doritorii din prima zi.

„Este foarte bine că există dorință de vaccinare. Vaccinarea niciodată n-a însemnat că vom vaccina pe toți în prima zi. Este clar că acest lucru este imposibil. Faptul că există dorință de a se vaccina este un lucru pozitiv, pentru că, cum zicea premierul înainte, noi trebuie să atingem o cifră importantă de 10 milioane de persoane vaccinate ca să putem să revenim cât mai aproape de normalitate și să intrăm în normalitate în final, prin faptul că o mare parte din populație care e eligibilă pentru vaccinare să fie vaccinată.

Faptul că toată lumea vrea în prima zi este absolut clar că este imposibil, dar bineînțeles există centre, există capacitate în creștere, există bineînțeles, ca peste tot, anumite probleme, vin mai puțin doze într-un anumit moment pentru că fabrica anunță că vrea să își crească capacitatea de fabricație, dar între timp apar celelalte vaccinuri autorizate pe lângă cele două vaccinuri, Moderna și Pfizer”, a declarat Raed Arafat, marți seară, pentru B1 TV.

Raed Arafat a mai spus că, la nivel european, vor primi undă verde și alte vaccinuri, cum ar fi cel de la AstraZeneca. Acesta ar putea fi autorizat până la finalul lunii ianuarie.

„Mai apare cel de la AstraZeneca probabil până la sfârșitul acestei luni. Mai este cel de la Johnson & Johnson. Uniunea Europeană a contractat mai multe companii, deci de la fiecare există o cantitate care urmează să fie livrată către țările membre ale Uniunii Europene. România a mai contractat suplimentar doze – și ați auzit înainte zicând domnul prim-ministru. Deci, din punctul meu de vedere, este doar o chestiune de timp până avem un număr foarte mare de oameni vaccinați, iar capacitatea crește. Ați văzut că exact asta se observă. Dacă s-a început cu câteva mii pe zi, după care 12.000, 14.000, acum am ajuns la aproape 30.000 pe zi”, a adăugat secretarul de stat.

Citește și Campania de vaccinare se extinde. Noile categorii de angajați care vor intra în etapa a doua – DOCUMENT

Citește și Copiii care pleacă în vacanţă cu părinţii vor intra în carantină la întoarcerea în ţară dacă au mers în zone cu risc epidemiolog ridicat