Raed Arafat, veste bună despre valul cinci al pandemiei. „Până acum, impactul nu este unul major”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, miercuri, că 43 de pacienţi infectaţi cu COVID-19 au ajuns la Terapie Intensivă în ultimele 24 de ore, iar în toată ţara sunt ocupate aproape 500 de paturi destinate patologiei specifice noului coronavirus.

19 ian. 2022, 19:14
Raed Arafat, veste bună despre valul cinci al pandemiei. „Până acum, impactul nu este unul major”

Raed Arafat a atras atenţia că există în continuare capacitate, însă autorităţile iau măsuri pentru a asigura necesarul de paturi, în cazul în car va creşte numărul pacienţilor care au nevoie de îngrijire în secţii ATI.

„Din fericire, impactul nu e unul major, care să necesite paturi şi capacităţi suplimentare. (…) Astăzi am depăşit 500 de cazuri în secţiile de terapie intensivă, dar capacitate pentru preluare încă există. Monitorizăm foarte atent acest lucru (…).

Cu cât creşte numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din terapie intensivă în continuare. (…) Astăzi am avut 43 de pacienţi noi în terapie intensivă. Sunt zile în care avem doi pacienţi noi în terapie intensivă sau sunt zile în care avem 20 sau 30, dar astăzi am avut 43. (…) Dacă va continua impactul pe terapie intensivă (…), normal că ăsta e un semnal de alarmă că există un impact serios, mai ales că avem persoane nevaccinate vulnerabile. Nu toate formele sunt cauzate de Omicron, sunt şi forme cauzate de Delta. (…)

Rolul nostru este să ne pregătim să creştem capacitatea, dacă este nevoie, în continuu”, a spus Raed Arafat într-o conferinţă susţinută la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Avertismentul medicului Mihai Craiu, după ce România a înregistrat aproape 17.000 de noi cazuri COVID-19 pentru a doua zi consecutiv: ”Nu vă tratați cu Azitromicină, chiar dacă o aveți la dispoziție!”

Şeful DSU a amintit că 43 de bolnavi diagnosticaţi cu infecţia provocată de SARS-CoV-2 au ajuns, în ultimele 24 de ore, la terapie intensivă.

”Cu cât creşte numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din terapie intensivă în continuare. Până ieri am avut dublarea de la 8.000 la 16.000, astăzi suntem tot pe la 16.000. Dar astăzi am avut 43 de pacienţi noi internaţi la terapie intensivă, deci depinde; sunt zile în care avem doi pacienţi noi în terapie intensivă, sau unu, sunt zile în care avem 20 sau 30, dar astăzi am avut 43. Să vedem cum va fi situaţia în următoarele zile.

Dacă va continua impactul pe terapie intensivă să se interneze un număr mare de pacienţi zilnic, normal că ăsta este un semnal de alarmă că există un impact serios, mai ales că avem persoane care sunt nevaccinate, vulnerabile, nu toate formele sunt cauzate de Omicron, sunt şi forme cauzate de Delta care ştim că are un impact şi duce bolnavul care este nevaccinat sau cu vulnerabilităţi şi comorbidităţi îl duce către terapie intensivă, aşa că rolul nostru este să ne pregătim să creştem capacitatea, dacă este nevoie, încontinuu”, a adăugat şeful DSU.

Citeşte şi: Greșelile pe care le fac o mulțime de oameni. Cum să-ți scazi riscul de a face cancer. Iată ce spun specialiștii


loading...
Partenerii noștri