Raed Arafat, despre vacanţele românilor în străinătate: Putem merge oriunde. Problema noastră este la întoarcere dacă intrăm în izolare

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii pentru Urgenţă, a declarat, marţi, la România TV, că românii vor putea merge în vacanţă "oriunde", însă, vor fi nevoiţi să intre în autoizolare la întoarcere dacă aleg să meargă în concediu în ţări în care există un număr mare de infecţii cu coronavirus.

RomaniaTV.net
09 iun. 2020, 14:08
Raed Arafat, despre vacanţele românilor în străinătate: Putem merge oriunde. Problema noastră este la întoarcere dacă intrăm în izolare

Medicul Raed Arafat a explicat la România TV modul în care românii vor putea merge în vacanţă, în contextul pandemiei de coronavirus.

„Putem merge oriunde. Problema noastră este la întoarcere dacă intrăm în izolare sau nu. Dacă plecăm într-o ţară sau vine cineva dintr-o ţară în care în ultimele 14 zile media cazurilor zilnice este de la cinci sau nu depăşeşte cinci cazuri pe zi în ultimele 14 zile, nu se intră în izolare. Dacă este o ţară care are o cifră mai mare, se intră în izolare. 

Sunt mai multe ţări în spaţiul UE în care oamenii vor putea să pot să meargă şi când se întorc să nu intre în izolare. Condiţia este că ai fost în ţara asta, ai fost în ea şi nu ai mers într-o altă ţară cu probleme mai mari, la întoarcere dacă faci un tranzit într-o ţară cu probleme mai mari, dacă vii dintr-o ţară cu probleme mai mici, trebuie să fi stat în ea 14 zile. Dacă nu, intri în autoizolare”, a explicat medicul Raed Arafat.

Noi măsuri de relaxare după 15 iunie: Se redeschid mall-urile, piscinele exterioare şi sălile de fitness

Şeful Departamentului European a explicat că autorităţile urmăresc datele furnizate de Centrul European de Control al Bolilor.

„Sunt mai multe ţări care intră pe această regulă şi vor putea fi incluse. Sunt ţări vecine care au cifră sub cifra care este în România. Vorbim de ţări precum Grecia şi Bulgaria şi altele din UE care vor intra în această regulă. Este un anunţ bazat pe date care explică şi pe care noi le urmărim de cel puţin 10 zile să vedem cum evoluează”, a menţionat Arafat.

Klaus Iohannis: Se impune prelungirea stării de alertă şi după 15 iunie LIVE VIDEO