Raed Arafat, despre carantină: „Această lege nu este destinată strict COVID”

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic este necesar pentru oprirea şi răspândirea bolii, a declarat, vineri, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, în cadrul dezbaterilor privind acest act normativ din Comisia juridică a Senatului, anunță AGERPRES.

RomaniaTV.net
10 iul. 2020, 13:53
Raed Arafat, despre carantină: „Această lege nu este destinată strict COVID”

Raed Arafat a reafirmat că această lege nu este destinată strict COVID-19. „Această lege nu este destinată strict COVID. Într-adevăr, am avut şi avem situaţia cu COVID, dar legea asta se uită la riscul epidemiologic şi biologic şi asta include şi riscul accidental al unor agenţi patogeni care pot să se răspândească dintr-un motiv de accident de transport, într-un laborator. Deci, sunt mai multe aspecte pe care ne-am uitat când a fost propusă această lege. Ce a cerut CCR, cel puţin ieri, la Camera Deputaţilor, după mai multe discuţii, s-au introdus mai multe prevederi care pot permite previzibilitatea măsurilor, gradualitatea lor, posibilitatea de a contesta, posiblitatea de a cere să se revoce o decizie şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi a altor ordine”, a explicat oficialul MAI.

Raed Arafat a adăugat că această lege este necesară pentru combaterea şi limitarea bolilor, respectiv pentru identificarea unei balanţe între drepturile bolnavului şi ale celor care se pot contamina de la el.

„De ce este necesară această lege? Legea ne pemite să putem să luăm măsurile foarte necesare de combatere a unei boli, de oprire şi limitare a răspândirii ei şi, mai ales, de protejare a populaţiei în general. (…) Dacă individul este cu o boală transmisibilă şi se plimbă printre oamenii care nu ştiu acest lucru, ei sunt supuşi unui risc de a lua această boală. Şi atunci trebuie să se găsească această balanţă şi aceasta am încercat noi prin această lege să clarificăm balanţa până unde un individ sau o persoană care e purtătoare a unui virus sau a unui agent patogen sau care este bolnavă poate să spună: ‘Eu nu vreau să mă supun regulilor medicale’ şi de unde încep drepturile celorlalţi pe care trebuie să-i protejăm”, a explicat Arafat.

El a adăugat că, din punct de vedere al bolilor transmisibile, astfel de reguli există peste tot în lume pentru protejarea colectivităţii şi a cetăţenilor, în general.

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a intrat vineri în dezbaterea Comisiei juridice a Senatului, el fiind adoptat joi seara de Camera Deputaţilor.