Rafila: 20 de milioane de comprimate de iodură de potasiu au fost distribuite la DSP-uri. Când ar trebui folosite

20 dintre cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu produse la Iași au fost deja distribuite Direcțiilor de Sănătate Publică, a anunțat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

23 mart. 2022, 16:13
Rafila: 20 de milioane de comprimate de iodură de potasiu au fost distribuite la DSP-uri. Când ar trebui folosite

Alexandru Rafila a anunţat miercuri că Antibiotice Iași s-a încheiat producția a 20 de milioane de comprimate de iodură de potasiu, iar medicamentele au fost deja distribuite DSP-urilor, urmând ca până la sfârșitul săptămâmii întreaga cantitate să ajungă în județe.

„Fabricaţia a fost încheiată de către compania Antibiotice Iaşi. Deja 20 de milioane din cele 30 de milioane de comprimate produse au ajuns la DSP-uri şi întreaga cantitate va ajunge la nivelul acestora până la sfârşitul acestei săptămâni”, a spus ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi: Rafila îi linişteşte pe românii care se tem de un atac nuclear! Începe distribuirea pastilelor cu iod: „Avem 30 de milioane de pastile cu iod! Nu toată lumea trebuie să le ia!”

„Între timp, împreună cu CNAS facem o evaluare şi o catagrafie a persoanelor pe grupe de vârstă. O avem la nivel naţional şi judeţean, dar acum mergem în profunzime.

Aşteptăm cifrele legat de numărul de persoane”, a mai spus Rafila.

Citeşte şi: Pastilele cu iod, motiv de dispută între medici şi Ministerul Sănătăţii. Când şi cum vor fi distribuite populaţiei

Potrivit ministrului Sănătăţii, medicii de familie vor fi implicaţi în distribuirea comprimatelor. De asemenea, Rafila a spus că pe lângă distribuirea comprimatelor va exista în perioada imediat următoare şi o campanie de informare.

„Intenţionăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie pentru distribuirea acestor comprimate la pacienţii de pe propriile liste, cu precizarea că această campanie de distribuire va fi dublată în perioada imediat următoare de o campanie de informare. Avem deja materialele realizate care să permită înţelegerea modului de utilizare a acestor comprimate.

Nu trebuie în niciun caz luate de către persoane sau de către copiii lor decât în cazul unei recomandări exprese într-un anumit moment, în cazul unui incident nuclear.

Nu are niciun rost. E chiar periculos consumul acestor medicamente în afara acestei situaţii extreme. Recomandările vor include şi modul de păstrare a acestor comprimate pentru că ele au o valabilitate de câţiva ani.

Odată primite, ele trebuie păstrate în condiţii corespunzătoare. În caz de nevoie, să poată fi luate, dar nu în afara unei astfel de recomandări care trebuie să vină de la autorităţile de sănătate publică”, a anunţat Alexandru Rafila.


loading...