Pastilele cu iod, motiv de dispută între medici şi Ministerul Sănătăţii. Când şi cum vor fi distribuite populaţiei

Direcţiile de Sănătate Publică au început să plaseze românilor pastilele cu iodură de potasiu. Alexandru Rafila a declarat că această sarcină ar trebui să revină medicilor de familie.

22 mart. 2022, 09:45
Pastilele cu iod, motiv de dispută între medici şi Ministerul Sănătăţii. Când şi cum vor fi distribuite populaţiei

Pastilele cu iod, motiv de dispută între medici şi Ministerul Sănătăţii. Medicii sunt însă de altă părere. Aceştia susţin că o astfel de atribuţie va aglomera cabinetele pentru că nu există legislaţie care să le permită ditribuţia de medicamente.

Pastilele cu iod, motiv de dispută între medici şi Ministerul Sănătăţii. Când vor fi distribuite populaţiei

Specialiştii avertizează că iodura de potasiu NU se administrează preventiv şi NU este recomandată celor care au peste 40 de ani sau celor care sunt operaţi de tidoidă.

Unii români nu ştiu la ce este utilă iodura de potasiu, însă speră să nu aibă nevoie de aceste medicamente.

Autoritatile recunosc ca cea mai grea misiunea este aceea de a asigura acces rapid populatiei la iodura de potasiu, Desi medicamentele sunt deja distribuite catre DSP-uri, nu se stie cu exactitate cum vor ajunge la populatie.

Citeşte şi: EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre administrarea iodurii de potasiu în cazul unui incident nuclear: „Nu trebuie luat preventiv, pe perioadă îndelungată, pentru că provoacă dezechilibre serioase ale glandei tiroide”
„Mi se pare normal si medicii de familie au responsabiliatea pentru sanatatea comunitatilor in care lucreaza, mi se pare natural ca si ei sa fie implicati”, susţine ministrul Alexandru Rafila.

Medicii de familie au cu totul altă opinie. „Nici nu ar fi logic sa se intample acest lucru, in primul rand pentru ca noi nu putem distribui, ne interzice legislatia. Noi si asa suntem destul de aglomerati, pandemia nu s-a terminat, testam, vaccinam, avem pacientii nostri.”, explică medicul de familie Cosmina Berbecel.

Tabletele cu iodura de potasiu au rolul de a proteja tiroida de radiaţii în cazul unui accident nuclear, spun endocrinologii.

„Cei mai importanti sunt copiii, femeile gravide, femeile care alapteaza si adultii pana in 40 de ani.

„Nu este o doza recomandată., La toate categoriile de persoane, se impart in functie de varsta si nu se ia preventiv, ci doar in cazul unui atac”, explică Bogdan Pascu, medic endocrinoilog.

Citeşte şi: Rafila îi linişteşte pe românii care se tem de un atac nuclear! Începe distribuirea pastilelor cu iod: „Avem 30 de milioane de pastile cu iod! Nu toată lumea trebuie să le ia!”