Rafila, despre calcularea incidenţei COVID-19 la Bucureşti: Trebuie să foloseşti întotdeauna aceeaşi bază de date când faci o raportare

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii, a explicat că până acum rata incidenţei infectării cu virusul SARS-COV2 s-a calculat la populaţia rezidentă, nu la cea cu domiciliul într-o localitate. precizarea lui Rafila vine după bâlba de marţi a autorităţilor privind rata de infectare la Bucureşti. Iniţial, INSP a anunţat că la Bucureşti incidenţa cazurilor a depăşit 3 la mia de locuitori, pentru ca ulterior să precizeze că datele au fost calculate la nivel de populaţie rezidentă. Tot INSP a mai precizat că incidenta cumulata in ultimele 14 zile la populatia Capitalei după domiciliu este de 2,66. 

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 07:16
Rafila, despre calcularea incidenţei COVID-19 la Bucureşti: Trebuie să foloseşti întotdeauna aceeaşi bază de date când faci o raportare

„Institutul National de Sanatate Publica a folosit niste date care se refera la populatia rezidenta in Bucuresti, date care sunt aceleasi de cand se face masuratoarea de catre Institut. Sa nu ne inchipuim ca se foloseau alte date in fiecare zi.

Aceleasi date au fost folosite in mod curent si rezultatul pe care l-au comunicat colegii de la INSP erau in concordanta cu ceea ce s-a comunicat in mod evident si in perioada anterioara”, a precizat profesorul Alexandru Rafila, citat de B1 Tv.

Reprezentantul OMS atrage atenţia că la nivel european calculul se face tot pe populatia rezidenta şi nu înţelege de ce la noi regulile s-au schimbat.

„Trebuie sa folosesti intotdeauna aceeasi baza de date cand faci o raportare, nu sa o modifici de la o zi la alta. Mai mult, si Centrul European al Bolilor, cand raporteaza incidenta cumulata pentru 14 zile, foloseste tot populatia rezidenta, intr-o anumita tara. Noi de exemplu, nu mai suntem 22,5 milioane de locuitori in Romania, ci conform Eurostat suntem 19,4 milioane de locuitori”, a mai spus Alexandru Rafila.

Scenariu ROŞU la Bucureşti? INSP: Incidenţa a trecut de 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori DOCUMENT

Bucureștiul ar putea intra în scenariul roșu. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat marți că incidența cumulată a cazurilor de coronavirus a depășit 3 la mia de locuitori. (populatia rezidenta la 1.01.2020). Tot INSP a precizat ulterior că incidenta cumulata in ultimele 14 zile *populatia după domiciliu la 1.01.2020 este de 2,656.

„În săptămâna 5 – 11 octombrie, 35.4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Bucureşti, Iaşi, Bacău, Timiş şi Cluj. 27.6% din totalul deceselor au fost înregistrate in Bucureşti, Prahova, Alba, Arad şi Olt”, se arată în raportul săptămânal publicat, marţi, de INSP.

În 31 de judeţe şi Municipiul Bucureşti se înregistrează o rată de incidenţă cumulată peste 100/100.000 de locuitori.

De asemenea, 1 din 29 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.

Potrivit raportului, 81.6% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 de ani, iar 60.1% din decese au fost la bărbaţi.

Totodată, 95.4% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată.

VEZI RAPORT INSP