Rafila, despre şansele ca alegerile locale să fie organizate în septembrie: Dacă nu se întâmplă o schimbare importantă, mai degrabă nu

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat că alegerile locale pot avea loc pe 27 septembrie, numai în condiţiile în care infectările cu noul coronavirus vor fi ţinute sub control în România şi dacă populaţia va respecta toate recomandările. În cazul în care nu se va întâmpla o schimbare importantă în două-trei săptămâni, scrutinul nu ar putea avea loc.

RomaniaTV.net
24 iul. 2020, 19:14
Rafila, despre şansele ca alegerile locale să fie organizate în septembrie: Dacă nu se întâmplă o schimbare importantă, mai degrabă nu

„Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată de transmitere sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă cu nişte măsuri a de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot, iar dacă punem o medie de 10 persoane, cred că ducem undeva spre 200.000. Şi accesul alegătorilor poate fi şi el controlat încât să evite aglomeraţia”, a declarat Alexandru Rafila la postul Digi 24, citat de News.ro.

BILANŢ CORONAVIRUS 24 iulie România. Un nou record: 1.119 cazuri noi de COVID în 24 de ore, peste 300 de pacienţi la ATI

Întrebat dacă alegerile locale vor putea fi organizate în condiţiile în care numărul de infectări cu COVID-19 se menţine la 1.000 pe zi, Alexandru Rafila a explicat că depinde foarte mult de trendul de la acel moment.

„Dacă avem 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, cum este cea de acum, răspunsul este nu, dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă lungă de scădere, adică să zicem că ajungem la nişte cifre foarte importante şi lucrurile merg rapid în jos datorită responsabilităţii populaţiei şi măsurilor pe care le ia Guvernul, atunci putem să ne punem problema că se organizează. Deci depinde nu numai de cifra în sine, ci depinde foarte mult trendul în mijlocul căruia ne aflăm”, a precizat Rafila, conform sursei citate.

ALDE cere amânarea alegerilor locale. „Dacă nivelul de îmbolnăvire a populaţiei e unul ridicat, nu putem vorbi de campanie electorală”

De asemenea, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a afirmat că alegerile nu vor putea avea loc dacă nu va avea loc op schimbare importantă în atitudinea oamenilor în următoarele săptămâni.

„Mie mi-e foarte greu să cred că dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, două – trei săptămâni maxim, o schimbare importantă în abordare şi comportament, mi-e greu să cred că trendul va putea fi inversat şi alegerile pot avea loc la data de 27 (septembrie – n.r.). Deci mai degrabă, nu”, a mai precizat Rafila.

Alexandru Rafila, după ce Italia a anunţat carantinarea românilor. „Avem de 10 ori mai multe cazuri raportat la populaţie decât Italia”