Rafila implică populația, farmaciile și medicii de familie în gestionarea pandemiei COVID

Venirea lui Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății produce primele măsuri sanitare coerente bazate pe parteneriat real cu populația și programe ce includ farmaciile și medicii de familie pentru gestionarea pandemiei.

09 dec. 2021, 14:00
Rafila implică populația, farmaciile și medicii de familie în gestionarea pandemiei COVID

Profesorul Alexandru Rafila a anunțat că relaxarea restricțiilor COVID este firească în condițiile scăderii puternice a incidenței infectărilor spre pragul de 1 la mie, pe întreaga țară. În egală măsură, însă ministrul Sănătăţii precizează că noile măsuri vin la pachet cu toate pregătirile necesare pentru confruntarea cu un posibil val 5 al pandemiei și respectarea fermă a legislației în vigoare.

Pariul lui Alexandru Rafila (PSD) are o miză uriașă: aplicarea strategiei de reconstruire a parteneriatului cu cetățenii, de recâștigarea a încrederii publice, astfel încât oamenii să fie convinși, nu constrânși, să se vaccineze.

“Consecințele pandemiei nu pot să fie controlate mai bine și există numeroase exemple decât dacă există acest parteneriat și încredere”, afirmă Rafila care cere românilor ca restricțiile rămase în vigoare să fie respectate, fiind în interesul tuturor să nu existe o recrudescență a infectărilor după sărbători.

De aceea, cu un ochi la situația din Europa, ministrul Sănătății face pregătiri intense pentru ca sistemul sanitar să facă față unui posibil val 5 al pandemiei. Se întărește capacitatea sistemului medical de a reacționa, sunt implicați și medicii de familie dar și farmaciile în efortul de testare combatere/tratament a infecției, se simplifică și se optimizează cadrul legislativ.

„Dezvoltăm, împreună cu medicii de familie, un proiect care să permită testarea extinsă la nivelul medicilor de familie a tuturor persoanelor care sunt simptomatice sau care au fost contacţi ai unor persoane infectate. De asemenea, procedurile legate de tratamentul, de evaluarea, pe de o parte, şi de tratamentul ambulatoriu al acestor pacienţi, încât presiunea pe spitale, într-o eventuală intensificare a circulaţiei virusului, să fie mai mică”, a declarat Alexandru Rafila, la ultima şedinţă de guvern.

Ministrul PSD insistă că, doar astfel, guvernul din care face parte va putea apoi să convingă, nu să contrângă oamenii, să se vaccineze.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Certificatul verde este legat de creşterea incidenţei cu 1,5 pe două săptămâni” VIDEO

Având un solid background medical și o experiență uriașă ca reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, Rafila este tipul specialistului care arată determinarea să susțină măsurile necesare, dacă situația o va impune, pentru apărarea sănătății publice.

Citeşte şi: Alexandru Rafila caută soluţii pentru a asigura servicii medicale tuturor, nu doar celor infectaţi cu COVID-19: „Nu putem să considerăm că unii sunt mai importanţi decât alţii”

Până acum, România a fost departe de restricțiile impuse de alte țări europene precum Italia, Franța, Germania, Cehia sau Austria care au adoptat carantină națională sau lockdown pentru cei nevaccinați, dublate de începerea campaniei de vaccinare obligatorii anti-COVID.