Rafila, în control la Spitalul Sf. Pantelimon în scandalul morții unor pacienți la ATI din cauza dozei prea mici de medicamente: ”Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mers vineri în vizita la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti, unde este în desfășurare o anchetă în cazul deceselor din acest spital. La începutul vizitei, Rafila a precizat că va sta de vorbă cu echipa de control, cu managementul spitalului Sf. Pantelimon pentru că vrea să ştie exact cum se desfăşoară activitatea în secţia de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical.

12 apr. 2024, 12:41
Rafila, în control la Spitalul Sf. Pantelimon în scandalul morții unor pacienți la ATI din cauza dozei prea mici de medicamente: ”Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că va fi făcută o statistică, dacă au existat la Spitalul Pantelimon sau la alte spitale şi acumulări de cazuri, de decese, pe perioade mai scurte de timp. Ministrul Sănătăți a mers vineri la Spitalul Sf. Pantelimon, vizat de o anchetă după acuzaţii privind decesul a 20 de pacienţi în urma administrării incorecte a unui medicament.

”Abia acum a început această investigaţie, lăsaţi-ne să ne facem treaba. Vreţi nişte rezultate credibile, nu care să fie discutabile, şi noi vrem acelaşi lucru. Lucrăm cât putem de repede, nu vreau să ne facem angajamente, prefer să vă dau informaţii”, a spus ministrul înainte de vizita la spital.

Alexandru Rafila a precizat că va sta de vorbă cu echipa de contol, cu managementul spitalului.

”Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical. O să mă duc împreună cu doamna preşedintă a Colegiului Medicilor din Bucureşti, pentru că dânsa împreună cu mine are două tipuri de responsabilităţi”, a precizat Rafila.

Citește și: EXCLUSIV Cum ar fi trebuit administrat tratamentul pacienților de la Pantelimon ca să nu moară. Cinismul unui medic șochează opinia publică, după ce 20 de oameni au murit: „Nu ar trebui să vă mire, este spitalul săracilor. Asistentele nu s-au născut deștepte”

”Avem o responsabilitate, prima, pentru pacienţi şi să fie clară chestiunea asta. Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor şi pentru siguranţa pacienţilor. Şi cea de-a doua, care este la fel de importantă (..) este legată de prestigiul profesional şi de siguranţa exercitării profesiei de către medici. Lucrul ăsta este foarte important pentru că, pe baza apărării prestigiului profesional şi pe baza încrederii pe care oamenii o au în medici, şi satisfacţia pacienţilor şi siguranţa serviciilor se echilibrează. Cele două nu pot funcţiona unul fără celălalt. Nici medicii inu pot lucra cum trebuie fără încrederea pacienţilor şi nici pacienţii nu pot primi servicii de bună calitate dacă nu au încredere în medici. Trebuie să înţelegem că nu discutăm despre tabere opuse, medici şi pacienţi ci despre medici şi pacienţi care împreună pot să dea coerenţă actului medical”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că trimite Corpul de Control la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” Bucureşti, după ce un asistent medical a sesizat că 20 de pacienţi ar fi murit din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament.

Conducerea Spitalului ”Sfântul Pantelimon” din Capitală a deschis o anchetă internă după acuzaţiile că 20 de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit, în decurs de patru zile, din cauză că unii dintre medici ar fi dispus scăderea dozei de noradrenalină administrată celor care nevoie de acest medicament.

Colegiul Medicilor: „Adevărul trebuie stabilit”

Președintele Colegiului Medicilor din București, Cătălina Poiană, susține că ancheta de la Spitalul Pantelimon, acolo unde medicii au fost acuzați de fosta șefă ATI că au ucis 17 pacienți prin administrarea greșită a medicației, este în plină evoluție. Poiană a ținut să precizeze că acest caz este unul extrem de important și doar stabilirea adevărului poate reda încrederea oamenilor în sistemul medical.
”Colegiul Medicilor a declanșat ancheta și toate aceste proceduri vor fi derulate cu celeritate. Ceea ce s-a verificat până acum adică procedurile și modul în care s-a acționat. Adevărul trebuie stabilit și doar adevărul va putea menține încrederea în sistemul de sănătate. Colegiul Medicilor instrumentează cazul și transmite ulterior aceste decizii, dar voi repeta: pentru noi cel mai important este să stabilim adevărul din acest caz. Nu am primit, în ultima perioadă, niciun fel de sesizare legată de activitatea din secția ATI din spitalul Pantelimon. Nu avem nicio plângere din partea aparținătorilor.”, a spus Cătălina Poiană.