Alexandru Rafila: În România antibioticele sunt folosite excesiv. E o problemă de cultură, educaţie şi legislaţie

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri că în țara noastră antibioticele sunt folosite excesiv, subliniind că aceasta este o problemă de cultură, educație și legislație.
Filip Stan
05 mai 2017, 15:24
Alexandru Rafila: În România antibioticele sunt folosite excesiv. E o problemă de cultură, educaţie şi legislaţie

În ceea ce privește rezistența la antimicrobiene (…) nu o putem evita, dar o putem controla prin folosirea cu măsură a antibioticelor și existența unor persoane specializate care să controleze fiecare spital cum folosesc antibioticele. Trebuie să controlăm foarte bine vânzarea antibioticelor în farmacii — teoretic, avem o legislație în țara noastră, pentru că dacă insiști la o farmacie poți cumpăra antibiotice fără rețetă. Avem o problemă aici. O altă problemă existentă la nivelul întregii Europe este folosirea antibioticelor în domeniul veterinar, pentru dezvoltarea rapidă a animalelor. (…) Iarna, tratăm 75% dintre cazurile de viroză gripală cu antibiotice fără să fie nevoie. Este o problemă de cultură, care ține de nivelul de înțelegere al populației. Dacă cineva merge la medicul de familie poate să obțină ce antibiotic dorește. Este o problemă de cultură, educație și legislație„, a afirmat Alexandru Rafila, la Summitul Bunei Guvernări, organizat de Strategikon.

El a subliniat că rezistența la antibiotice este o mare amenințare la nivel mondial, indicând că în 2050 rezistența la antimicrobiene va fi principala cauză a deceselor.

Au existat multe amenințări în ultimii 10 — 15 ani — gripa aviară, pandemie de gripă și, recent, ebola. (…) În general, problemele sunt pe termen scurt — luni, un an sau maximum doi ani—, apoi se rezolvă prin evoluție naturală, dar acum suntem în fața unei mari amenințări, mulți au auzit de ea, puțini știu care este cauza acestei probleme și aceasta este creșterea rezistenței la antibiotice. (…) În anul 2050, cauza principală a deceselor va fi rezistența la antimicrobiene, care va produce 10 milioane de decese pe an. (…) În următorii 25 — 30 de ani putem discuta despre o creștere de zece ori a acestei probleme„, a explicat Rafila.

El a susținut că până în 2050 impactul economic generat de această problemă va fi de 100,2 trilioane dolari. Potrivit lui Rafila, în fiecare an, în întreaga lume, se cheltuiesc aproximativ 15 miliarde de dolari pentru folosirea exagerată a antibioticelor.

Una dintre probleme este că descoperirea de noi antibiotice este la un nivel minim. În ultimii 30 de ani nu există o nouă clasă de antibiotice, nu s-a realizat niciun progres. De ce? Dacă discutăm de producătorii de medicamente, aceștia sunt interesați să aibă câștiguri când dezvoltă un nou medicament. (…) Creșterea rezistenței la antibiotice este foarte rapidă, de aceea niciun producător internațional nu este interesat să dezvolte un antibiotic„, a afirmat președintele Societății Române de Microbiologie, care a arătat că trei antibiotice din 41 sunt în dezvoltare și au potențialul de a lupta împotriva bacteriilor.

În context, el a propus existența unui parteneriat între diferite guverne și companii farmaceutice pentru investiții privind producerea de noi medicamente.

Rafila a subliniat că folosirea antibioticelor ar trebui diminuată cât se poate de mult, atât la oameni, cât și la animale, caz în care sunt folosite pentru creșterea acestora. „Mâncăm antibiotice în fiecare zi”, a arătat el.

Președintele Societății Române de Microbiologie a susținut că în următorii 20 de ani operațiile chirurgicale vor fi mortale în cazul majorității pacienților din cauza infecțiilor.

În Europa, aproximativ 25.000 de persoane mor din cauza bacteriilor în fiecare an, iar costurile pentru tratament sunt de un miliard de dolari. (…) În România, Grecia, Cipru și Italia se folosesc foarte multe antibiotice. Suntem campioni în ceea ce privește bacteriile din spitale„, a arătat el.

Citeşte şi Rafila: Epidemia de rujeolă este o consecinţă a scăderii ratei vaccinării. E un semnal de alarmă pentru toată lumea

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se deschide A7 până la Adjud. Imagini de ultima oră de pe şantier
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ungaria pune sârmă ghimpată la granițe și pentru români. Ordinul lui Viktor Orban
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Băsescu s-a sucit! Pe cine va vota la prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață