Rafinăria Arpechim va fi demolată

Rafinăria Arpechim de la Piteşti urmează să fie demolată. Pe platformă va rămâne doar un depozit de carburanţi. Reamintim că la inaugurare, Arpechim era cel mai modern combinat petrochimic din lume.

RomaniaTV.net
13 oct. 2020, 07:22
Rafinăria Arpechim va fi demolată

Construcția Arpechimului a fost gândită integrat pe vremea comunismului. Partea de rafinărie producea combustibilii pe care-i cunoașteți, în timp ce partea de petrochimie producea o grămadă de compuși pentru industrie. În anii ’90 era o bătălie pe granulele fabricate acolo, adică materia primă din care se producea folia agricolă. E vorba despre acei polimeri care apăreau în teza de doctorat a Elenei Ceaușescu. De asemenea, tot Arpechimul producea aproximativ 80% din bitumul necesar asfaltării șoselelor țării. Ghiciți de unde se cumpără bitumul acum!

Arpechim producea materia primă pentru Oltchim, celălalt colos al industriei autohtone, combinat care s-a dovedit a fi, până în deceniul unu al secolului XXI, coloana vertebrală a județului Vâlcea.

Închiderea Arpechim a fost o operațiune acceptată cu suspect de multă ușurință în anul 2011 de către Guvernul Boc. Cu Arpechim pusă pe butuci, Oltchim a rămas fără etilenă și propilenă, materiile prime utilizate pentru producția de PVC și polioli, adică produse responsabile cu peste 60% din cifra de afaceri a combinatului vâlcean. Așa a fost condus spre faliment Oltchim-ul și, printr-o operațiune specifică, au fost anulate aproape zece procente din PIB-ul României.

Nici județul Argeș nu stă grozav decât pe hârtie. Dacă studiind participarea la PIB și la exporturile României am putea trage concluzia că acolo avem de-a face cu o economie solidă, în realitate județul e monoindustrial, dependent într-o proporție colosală de Dacia și, în cazul unui accident, riscă să se transforme într-un deșert. Chiar dacă Dacia a fost o privatizare de succes – probabil singura din România – situația actuală a industriei auto în general și a companiei Renault în special ar trebui să ne dea de gândit. O prăbușire a companiei Dacia ar genera un dezastru economic în Argeș. Acum, România e importator net de combustibili finiți. Despre produsele petrochimice nu mai are sens să discutăm. Exportăm petrolul pe care încă-l mai avem pentru a importa benzină și motorină. OMV a justificat închiderea Arpechimului deoarece „nu are deschidere la mare și lucrează cu țiței din import”, potrivit ziarulargesul.ro. 

Citeşte şi A fost demolată tribuna a II-a a stadionului Giuleşti. Imagini de la momentul istoric VIDEO