Rafsandjani şi Rohani, aleşi în Adunarea Experţilor

Președintele moderat iranian Hassan Rohani și aliatul său fostul președinte Akbar Hashemi Rafsandjani au fost aleși la Teheran în Adunarea Experților, care îl numește pe ghidul suprem, potrivit rezultatelor definitive publicate sâmbătă de mass-media iraniene, informează AFP.

27 feb. 2016, 21:01
Rafsandjani şi Rohani, aleşi în Adunarea Experţilor

Din cele 88 de locuri ale Adunării Experților, 16 sunt rezervate aleșilor din Teheran. Un alt fapt semnificativ, doi religioși conservatori importanți, ayatollahul Ahmad Janati, șef al Consiliului gardienilor constituției, și ayatollahul Mohammad Yazdi, șeful Adunării Experților, au fost de asemenea aleși. În schimb, ayatollahul Mohammad-Taghi Mesbah Yazdi, un important religios din Qom, nu a fost.

Janati și Yazdi se plasează respectiv pe poziția a 11-a și a 15-a. Janati, Yazdi și Mesbah Yazdi au adoptat întotdeauna poziții ostile reformatorilor care au făcut campanie pentru a-i înlătura.

Potrivit Ministerului de Interne, din 8,5 milioane de alegători în provincia Teheran, 3,9 milioane au participat la scrutinul cuplat cu alegeri parlamentare, ceea ce reprezintă o participare de aproximativ 45%. La Teheran, rata de participare a fost de 42%.

În întreaga țară, circa 60% din alegători au votat în acest dublu scrutin.

Citeşte şi Alegeri CRUCIALE în Iran: Electoratul vrea o deschidere mai mare a ţării şi reînnoirea instituţiilor conservatoare