Raiduri aeriene în Siria, sunt cel puţin 17 morţi

17 civili au fost ucişi în raiduri aeriene în nord-vestul ţării, arata un nou bilanţ OSDO.

06 feb. 2020, 21:17
Raiduri aeriene în Siria, sunt cel puţin 17 morţi

Cel puţin 17 civili, între care copii, au fost ucişi joi în bombardamente ale regimului sirian sau ale aliatul său rus vizând mai multe sectoare din nord-vestul Siriei, dominat de jihadişti, potrivit unui nou bilanţ furnizat de Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.

Printre victime se află ”zece civili ucişi într-un raid rusesc la periferia de est a oraşului Idleb”, potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane. Celelalte victime au fost înregistrate în alte zone din provincia Idleb sau în regiunea vecină Alep, în tiruri de artilerie sau atacuri aeriene ale regimului sirian sau ale aliatului său rus, a menţionat sursa citată.

Turcia a atacat Siria. Bombardamente intense în regiunea Idlib 

Potrivit ONU, luptele din nord-vestul Siriei s-au soldat în ultimele două luni cu o jumătate de milion de strămutaţi, care s-au îndreptat majoritatea spre frontiera turcă. Această situaţie îngrijorează Turcia, unde mai mult de 3,6 milioane de sirieni şi-au găsit refugiul începând din 2011. 

Şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a cerut joi Rusiei să-şi folosească influenţa pe lângă regimul sirian pentru a-l face să-şi înceteze atacurile în provincia rebelă Idlib „cât mai rapid posibil”, informează AFP.

„Aşteptăm ca Rusia să frâneze regimul de la Damasc cât mai rapid posibil”, a declarat Cavusoglu în timpul unei conferinţe de presă, difuzată de televiziunile turce de la Baku.

Declaraţiile sale intervin la o zi după o nouă avansare a trupelor regimului sirian în nord-estul Siriei, unde ele au pătruns miercuri în oraşul strategic Saraqeb, în provincia Idlib.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), militarii turci desfăşuraţi într-un post de observare la nord de Saraqeb au bombardat cu artileria forţele regimului pentru a încerca să oprească înaintarea. Aceste tiruri nu au fost confirmate de Ankara.

Intrarea forţelor proguvernamentale siriene în Saraqeb a survenit la câteva ore după un ultimatum dat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, prin care acesta soma Damascul să-şi retragă trupele la Idlib pentru a le îndepărta de posturile de observaţie militare instalate de Turcia, potrivit unui acord cu Rusia.

Ankara nu încetează să ridice tonul faţă de Damasc după luptele fără precedent care au avut loc luni între forţele regimului de la Damasc şi militari turci, soldate cu peste 20 morţi de ambele părţi.

Erdogan a indicat miercuri că i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să tempereze forţele regimului sirian, avertizând că Ankara va riposta oricărui eventual atac care i-ar viza pe militarii săi aflaţi în Siria.

Preşedintele turc reproşează Rusiei că nu exercită suficiente presiuni asupra Damascului, care prin continuarea ofensivei la Idlib, cu sprijinul Moscovei, pare să pună la grea încercare cooperarea ruso-turcă în dosarul sirian.

Chiar dacă Turcia susţine grupuri rebele, iar Rusia regimul de la Damasc, cele două ţări şi-au întărit cooperarea în acest dosar din 2016, impunându-se ca actori majori în Siria.

Potrivit lui Cavusoglu, o delegaţie rusă este aşteptată în curând în Turcia pentru discuţii asupra Siriei şi o întâlnire între preşedinţii Erdogan şi Putin ar putea avea loc „dacă va fi nevoie”.

„Rusia nu este ţinta noastră pe teren. Obiectivul nostru este de a pune capăt luptelor”, a adăugat el.