Raiffeisen Bank atenţionează statul român din cauza Legii dării în plată

Raiffeisen Bank va iniţia un proces de adnotare a statului român în problema legii dării în plată, în cursul săptămânii viitoare, în cadrul căruia va cere modificarea actului normativ astfel încât să nu mai ameninţe siguranţa investiţiilor băncii în România, susţin surse din piaţa bancară. 

19 aug. 2016, 13:58
Raiffeisen Bank atenţionează statul român din cauza Legii dării în plată

Raiffeisen va fi prima bancă din ţară care va adnota statul român pentru legea dării în plată. Procesul de adnotare constă în atenţionarea publică a statului cu privire la periclitarea investiţiilor băncilor de legea dării în plată, aşa cum se aplică la această dată.

România are semnate tratate bilaterale prin care asigură protecţia investiţiilor străine. Banca urmează să se plângă că legea menţionată ignoră tratatul bilateral, prin încălcarea dreptului la proprietate, au spus surse din piaţa bancară citate de economica.net. 

Statul ar urma să primească un termen până la care să modifice legea, sub ameninţarea unor procese în lanţ în tribunalele internaţionale din partea acţionariatelor băncilor străine din România.

Şefii a patru bănci-mamă ale unor bănci româneşti cu capital străin i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis, la sfârşitul anului trecut, o scrisoare în care ii solicitau să prevină efectele legii dării în plată asupra sistemului bancar, ei avertizând că pot da statul în judecată în la curţile de arbitraj internaţionale.

„Ne-ar plăcea să evităm să fim forţaţi să luăm în considerare paşi următori în a ne apăra investiţiile din România şi am putea evalua acţiuni legale în Romania, la nivel bilateral (în baza Tratatelor de Investiţii Bilaterale în vigoare) precum şi la nivel european. „, i-au scris liderii băncilor lui Klaus Iohannis.

Raiffeisen Bank, al patrulea jucător din sistemul ban­car după active, a raportat pentru primul semestru un profit de 36 mil. euro, cu 25% mai mic decât cel înregistrat în ace­eaşi perioadă a anului 2015. Câştigul Raiffeisen din primele şase luni ale lui 2016 este cel mai mic din 2009 încoace. 

Declinul câştigului este explicat de banca românească cu capital austriac prin adoptarea legii dării în plată în luna mai, care a obligat banca să constituie provizioane.